НАБУ не дало вилетіти з України екснардепу Микитасю (доповнено)

Читать на русском

Працівники Національного антикорупційного бюро зняли з рейсу колишнього члена українського парламенту при спробі покинути країну.
Максим Микитасьфото: «Слово і Діло», Олег Новіков

Детективи Національного антикорупційного бюро не дали колишньому народному депутату Максиму Микитасю вилетіти з України, знявши його з рейсу.

Про це журналісту «Слово і Діло» повідомили джерела в правоохоронних органах.

За словами співрозмовників, екснардепа не затримували, але не дали йому вилетіти з України. Як кажуть джерела, той намагався сісти на рейс до Великої Британії.

Водночас, за словами адвоката Микитася Олександра Лисака, його клієнт отримав дозвіл на виліт за кордон від НАБУ і САП, проте його все одно затримали.

«У нього був дозвіл на 4 дні від НАБУ і САП, йому повернули закордонний паспорт і він збирався до Великої Брітанії за особистим питанням. Він уже пройшов митний та прикордонний контроль, але його не пустили. Зараз він їде в поліцію надягати електронний браслет і здавати паспорт», – розповів він «Українським новинам».

Однак, як стверджують джерела в правоохоронних органах, дозвіл на виїзд ще не діяв 20 січня.

Раніше апеляційна палата ВАКС взяла Микитася під варту з альтернативою 80 млн грн застави. Таке рішення суд ухвалив за результатами розгляду скарги Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Пізніше за нього внесли цю суму і він вийшов із СІЗО. Також на екснардепа поклали низку обов'язків.

Нещодавно суд до 14 лютого продовжив дію обов'язків, а саме: з'являтися за кожною вимогою; не виїжджати з місця проживання без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками і підозрюваними в цьому кримінальному провадженні; здати на зберігання закордонні паспорти і носити електронний браслет.

Як слідство встановило, екснардеп, використовуючи підконтрольні йому будівельні компанії, діючи за попередньою змовою з екскомандувачем Національної гвардії, генеральним директором компанії-забудовника, приватним оцінювачем та іншими особами, організував корупційну схему з заволодіння нерухомістю Національної гвардії України.

У 2000-х роках Головне управління внутрішніх військ МВС України (в подальшому реорганізовано в ГУ Нацгвардії України) та компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами та нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 га в центрі Києва Нацгвардія мала отримати в житловому комплексі 50 квартир та 30 паркомісць.

Проте згодом, у 2016-2017 роки, сторони уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилась від цих квартир та паркомісць на Печерську в обмін на 65 квартир у будинку, що та сама компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Червоний хутір»). Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81,63 млн грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру екснардепу Микитасю. Пізніше ВАКС відпустив його під 5,5 млн грн застави.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: