Гончарук подав у відставку: що пишуть у соцмережах

Читать на русском

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук подав заяву про відставку. Слово і Діло зібрало реакцію соцмереж.
Слово і Діло

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук сьогодні вранці повідомив, що подав президентові Володимиру Зеленському заяву про відставку. Нагадаємо, це сталося за кілька днів після скандалу з публікацією запису прослушки наради прем'єра.

«Я прийшов на посаду виконувати програму президента. Він для мене зразок відкритості та порядності. Однак, щоб позбутися будь-яких сумнівів щодо нашої поваги і довіри до президента, я написав заяву про відставку і передав її президенту з правом внесення до парламенту», – заявив глава уряду.

«Слово і Діло» подивилося, що в соціальних мережах думають про рішення Гончарука.

«Президент Володимир Зеленський не погодить відставки прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Рішення узгоджене. Гончарук написав звернення до президента, президент прийме пас і відповість. Хоча за законом звернення про відставку адресується парламенту. Гончарука президент вирішить звільнити тільки в разі різкого падіння рейтингу Зеленського і СН. Вплинути на таке рішення можуть у найближчій перспективі тільки вибори до місцевих рад. Вибори будуть показником легітимності влади та її авторитету», – вважає Юрій Бутусов.

«Прем'єр-міністр Олексій Гончарук хоч і написав сьогодні заяву про відставку, але не думаю, що фактична відставка відбудеться. І наступного тижня і прем'єр, і президент будуть у Давосі на Всесвітньому економічному форумі. Заохочувати інвесторів приходити в державу, коли вона без прем'єра, – не дуже легке завдання. Тому думаю, що всі просто зроблять висновки зі скандалу і підуть працювати далі», – написала Христина Бердинських.

«Гончарук усе-таки написав заяву про відставку. Похвально. Вчинок чоловіка і безпрограшний варіант. Однак у відставку його не пустять. Ну хто проголосує за його відставку в «Слузі народу»? Бужанський, Дубінський, когорта агентів Коломойського і ще кілька людей. Максимум 30 парламентаріїв. Навіть якщо за відставку проголосують ксі інші фракції-ліліпути, Гончаруку ніщо не загрожує. Тому прем'єр-міністр вчинив логічно і хитро», – вважає Юрій Лукшиц.

«Але ж для Зеленського в разі можливої відставки прем'єра може виявитися, що проблема не стільки в тому, щоб відправити у відставку Гончарука, скільки в тому, кого призначити замість нього. І саме це може виявитися визначальним. Адже всі чудово розуміють, що, з одного боку, Гончарук асоціюється з прозахідним ліберальним крилом уряду, а з іншого – ключові рішення ухвалюються та ініціюються не в кабінеті Гончарука, а в Офісі президента. І в цьому сенсі сильний прем'єр або прем'єр під конкретну задачу окремих груп як альтернатива фасадній ніші чинного прем'єра – це вже питання в майбутньому для самого Зеленського», – написала Олеся Яхно.

«Як це не смішно, але саме президенту зараз відставка уряду вкрай невигідна. Тому що основні неоднозначні й непопулярні «реформи» ще не закінчені. Земля, децентралізація, Трудовий кодекс – усе в підвішеному стані. І геть не факт, що знайдеться камікадзе, який погодиться все це закінчити. Значить, доведеться торгуватися. А владою на Банковій ділитися ой як не люблять», – вважає Ігор Рейтерович.

«Звернення Гончарука до президента – це якраз дуже розумно. У логіці величезної суспільної легітимності Зеленського (все ще) Гончаруку і його команді необхідно підтвердження довіри саме президента. Після публічної підтримки Зеленського (для цього достатньо не відправити його у відставку) Кабміну нічого не загрожуватиме вже, наймовірніше, до літа», – написав Юрій Богданов.

Нагадаємо, за даними «Слово і Діло», Олексій Гончарук поки виконав тільки 5% своїх обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: