Е-резидентство в Україні: чи захочуть іноземці дистанційно вести бізнес у нашій країні

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»
В'ячеслав Биковецьекономіст

У Міністерстві цифрової трансформації повідомили, що окрема команда активно працює над унікальним проєктом – е-резидентство. Йдеться про можливість для іноземців дистанційно засновувати та впроваджувати бізнес в Україні, користуючись вигідними податковими умовами. Основна ставка робиться на IT-фахівців з Індії, Бангладешу, Пакистану, Китаю, Філіппін. Чи спрацює новий сервіс та наскільки можливий приплив інвестицій через е-резидентів, «Слово і Діло» спитало в економістів.

Найуспішніший досвід у цій новій справі наразі є в Естонії, де віртуальні кордони для іноземного бізнесу відкрили майже п’ять років тому. Завдяки досвіду цієї країни в Україні планується створити свою модель, коли іноземець зможе відкрити в нашій країні ФОП і працювати під 5% обігових коштів або юридичну особу під 18% від чистого прибутку без будь-якої паперової бюрократії. Цікаво, що найбільший відсоток підприємців, які скористалися естонським е-резидентством, становлять саме українці.

Михайло ФедоровВіце-прем'єр-міністр України – Міністр цифрової трансформації України
Федоров пообіцяв у 2020 році апробувати проєкт "e-vote" у певному регіоні та виборчій дільниці під час проведення місцевих виборівСказано 29 листопада 2019 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Ініціатива однозначно правильна. У будь-якому разі вона може дати результат. Проте щодо того, чи вона принесе значні вкладення та інвестиції, як Естонії, це трошки під питанням, тому що Естонія є членом Євросоюзу і як результат, відкриваючи електронне резидентство, бізнесмен відкриває для себе значні можливості, які дає Європейський Союз. У нас таких можливостей немає», – сказав директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

На думку економіста, чим більше різноманітних сервісів та форматів пропонує Україна, тим краще це спрацьовує, у тому числі й щодо залучення інвестицій.

«Але залишаюся на тому, що, крім сервісів, людина передусім іде на прибуток, тобто на умови, які висуваються для ведення бізнесу в Україні. Сервіс – це допоміжне до основного. Якщо бізнес-клімат несприятливий і є суттєві ризики, то наявність сервісу не дасть очікуваний результат», – зауважив експерт.

У свою чергу, голова Союзу підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств Вячеслав Биковець висловив переконання, що іноземці не відкриватимуть бізнес в Україні, поки не стане краще працювати українським підприємцям.

«Враховуючи нинішню ситуацію з малим бізнесом і рейтинг Doing Business, який ми сьогодні маємо, то мені здається, що навряд чи згодяться іноземні підприємці відкривати бізнес у нас в Україні, навіть віртуальний», – зазначив він.

Биковець додав, що за останні шість місяців 2019 року на 15% скоротилася кількість ФОПів (близько 50 тис.).

«Причина цьому – величезні проблеми, з якими стикається бізнес. Вони стосуються податкових питань, державного нагляду і контролю в сфері фінансової діяльності, дозвільної системи і ліцензування», – пояснив експерт.

На його думку, процес згортання малого бізнесу в країні триватиме і в 2020 році. «Сьогодні наші вітчизняні підприємці і підприємства виїжджають до Польщі, до країн Прибалтики і реєструються там як суб’єкти господарювання», – підкреслив Биковець.

Раніше «Слово і Діло» писало, що в Україні вже можна користуватися електронними водійськими правами.

Також ми повідомляли, що в Кабміні анонсували запуск електронного паспорта громадянина, яким можна буде користуватися за допомогою смартфона.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: