Рада попередньо підтримала скасування адвокатської монополії

Читать на русском
Парламент попередньо схвалив законопроект авторства президента Володимира Зеленського №1013 Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії).

Парламент попередньо схвалив законопроект авторства президента Володимира Зеленського №1013 «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)».

Таке рішення підтримали 295 народних обранців.

Метою документа є забезпечення права кожного на отримання професійної юридичної допомоги через скасування адвокатської монополії на надання такої допомоги.

Законопроектом пропонується скасувати адвокатську монополію, а саме виключити положення частини четвертої статті 131-2 чинної Конституції України, згідно з якою виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді.

У зв'язку з цим пропонується виключити:

  • частину п'яту статті 131-2 Конституції України, згідно з якою законом можуть бути визначені виключення з приводу представництва в суді по трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів і референдумів, у малозначних суперечках, а також щодо представництва малолітніх або неповнолітніх осіб та осіб, визнаних судом недієздатними або дієздатність яких обмежена;

  • підпункт 11 пункту 16-1 розділу ХV «Перехідні положення», згідно з яким з дня набрання чинності закону «Про внесення змін до Конституції України (про правосуддя)» представництво відповідно до пункту 3 частини першої статті 131-1 та статті 131-2 Конституції України виключно прокурорами або адвокатами в Верховному суді і судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 роки; в судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 роки; в судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Нагадаємо, Конституційний суд України визнав конституційним президентський законопроект про скасування адвокатської монополії.

Раніше Рада підтримала законопроект про доступ адвоката до підзахисного.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: