КСУ визнав конституційним законопроект про скасування адвокатської монополії

Читать на русском
Конституційний суд України визнав конституційним президентський законопроект про скасування адвокатської монополії.

Конституційний суд України визнав конституційним президентський законопроект про скасування адвокатської монополії.

Про це повідомляєтсья на сайті суду.

«Визнати відповідним вимогам статей 157 і 158 Конституції України законопроект про внесення змін до Конституції (щодо скасування адвокатської монополії)», - сказано у повідомленні.

Зазначається, що надання професійної правничої допомоги здійснюють адвокати, натомість представництво особи у суді може бути здійснене за вибором особи адвокатом або іншим суб’єктом.

Конституційний Суд України констатує, що запропоновані зміни не передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина та не спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України, а отже, відповідають вимогам Конституції.

Конституційний Суд України констатує, що на час надання ним цього висновку рішення про введення в Україні або в окремих її місцевостях воєнного або надзвичайного стану за процедурою, визначеною Конституцією України, не ухвалено, тому юридичних підстав, які б унеможливлювали внесення змін до Конституції України, немає.

Висновок КСУ є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

У вересні Верховна рада просила Конституційний суд оцінити конституційність законопроекту № 1013 президента Володимира Зеленського про скасування адвокатської монополії.

Нагадаємо, Рада підтримала законопроект про доступ адвоката до підзахисного.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: