Зеленський ветував законопроект про хімічну кастрацію для педофілів

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський повернув парламенту з пропозиціями законопроект № 6449 про хімічну кастрацію та відкритий реєстр педофілів.

Президент України Володимир Зеленський повернув парламенту з пропозиціями законопроект № 6449 про хімічну кастрацію та відкритий реєстр педофілів.

Як пише «Слово і Діло», інформація про це міститься у картці законопроекту.

Кастрація замість в'язниці: в Україні запропонували нове покарання за педофіліюВ Україні можуть запровадити добровільну хімічну кастрацію для педофілів і створити реєстр засуджених за цей злочин.

Законопроект передбачає застосування хімічної кастрації у разі згвалтування особи віком до 14 років.

Формулювання дослівно таке: «вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років, незалежно від її добровільної згоди».

Встановлено, що примусова кастрація полягає у введенні засудженому антиандрогенних хімічних препаратів, які зменшують лібідо та сексуальну активність. Примусова хімічна кастрація не застосовується до осіб, що вчинили злочини у віці до 18 років і до осіб у віці понад 65 років.

Також документ посилює санкцію за зґвалтування групою або неповнолітньої особи — з 12 до 15 років позбавлення волі.

Розбещення людини віком до 16 років каратиметься тільки позбавленням волі до 5 років (вилучено норму про можливе обмеження волі).

Законопроект доручає Кабміну протягом двох місяців забезпечити створення публічного реєстру осіб, засуджених за зґвалтування неповнолітньої чи неповнолітнього, насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, вчинене стосовно неповнолітньої чи неповнолітнього, статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, розбещення неповнолітніх.

Нагадаємо, Верховна Рада попереднього скликання ухвалила цей закон в цілому у липні 2019 року. Колишня в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розкритикувала законодавчий акт, зазначивши, що хімічну кастрацію як метод лікування застосують у комплексі з іншими процедурами лише для людей з психічним захворюванням педофілії.

Зауважимо, тоді ж парламент тільки за основу підтримав законопроект № 6607, який розробили після того, як петиція № 6607 за посилення покарання за сексуальне насильство над дітьми набрала потрібну кількість голосів для її розгляду.

Цей документ передбачає добровільну хімічну кастрацію та створення Єдиного реєстру злочинців, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої чи малолітнього, доступ до якого буде у керівників дитсадків, шкіл, позашкільних навчальних закладів, дитячих медзакладів або інших організацій, які надають послуги неповнолітнім.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: