Долар по 24 гривні. В якій валюті українцям зберігати заощадження?

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов прогнозує подальше зміцнення курсу гривні. Згідно з даними НБУ офіційний курс долара на 10 січня 2020 року різко підвищився до 24,11 гривень, що на 28 копійок вище порівняно з попереднім банківським днем. При цьому курс долара на 9 січня становив 23,8345 гривень за долар. Востаннє долар торгувався вище позначки в 24,11 гривень наприкінці листопада 2019 року. У коментарі «Слово і Діло» президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло прогнозує, що в період свят і економічного затишшя можливе просідання гривні.

«Економічні суб'єкти діють на випередження, трохи завищують очікування, оскільки не знають, яким буде реальний курс. Однак наприкінці січня – початку лютого, ймовірно, буде зміцнення курсу», – спрогнозував Жаліло.

У цілому, на думку економіста, є всі підстави для того, щоб курс був стабільним найближчим часом. Але не варто зберігати заощадження тільки в доларах, додав він.

Макропрогноз Кабміну: що буде з цінами та інфляцією в найближчі два рокиЗа яких умов гривня може зміцнитися і як це відіб’ється на цінах, а також яким чином Кабмін планує призупинити міграцію.

Жаліло наголосив, що раціональний розрахунок показує, що оптимальне заощадження коштів для українців в гривні на депозитах у провідних комерційних банках.

«Ми бачимо, що гривня зміцнюється відповідно до інших валют, знижується показник інфляції. Якщо говорити про не довгостроковий період, то оптимально зберігати заощадження в гривнях на рахунках комерційних банків. Якщо говорити про довгостроковий тренд, то потрібно робити диверсифікацію сімейного кошика», – пояснив Ярослав Жаліло.

За словами економіста, євро – більш практична і перспективна валюта. Він аргументував, що цю валюту легше регулювати.

Жаліло звернув увагу, що вже довго зберігається тренд того, що євро дорожче за долар.

«По-друге, це все-таки валюта наших найближчих сусідів, це більш практична валюта. У портфелі наших партнерів вона точно буде зростати. Отже, збільшуються комерційні можливості. Якщо говорити про комерційні валюти і про довгостроковий період, то зберігати заощадження в євро більш доцільно», – прокоментував Ярослав Жаліло.

Раніше ми писали, які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

Відзначимо, у 2020 році МВФ очікує, що курс валют «просяде» до 27,72 грн/$, а в 2021 році становитиме 28,7 грн/$.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: