Аналізуємо макропрогноз Кабміну: що зробить українців заможнішими

Читать на русском

Витрати домогосподарств будуть зростати не за рахунок соціальних стандартів, – як стверджують в уряді – а за рахунок, тіньових доходів, які отримуються і не оподатковуються, а також за рахунок доходів, які отримають громадяни у вигляді перерахувань з-за кордону.

Про це розповів юрист Андрій Вігіріньский у відеопроекті «Слово і Діло» «Гра на підвищення».

Гра на підвищенняСлово і Діло

«Люди як отримували тіньовий дохід і витрачали його, так і будуть продовжувати отримувати і витрачати його. Єдина різниця між реальною зарплатнею і номінальною – це та, з якої сплачується податок. Це сума, яка надходить в державний бюджет, в місцевий бюджет і в пенсійний фонд у вигляді відрахувань в солідарній системі», – зазначив експерт.

Він пояснив, що дефіцит солідарної системи зменшується, якщо сума відрахувань зростає, і ті видатки, які йшли, припустімо, на покриття дефіциту Пенсійного фонду, підуть на інші статті.

«Соціальні стандарти, в країні, яка визначена як соціально-орієнтована, можна забезпечити за рахунок виведення в білий простір оподаткування тих доходів, які насправді люди отримують, але з яких сплачують податки не повною мірою», – зуважив Вігірінський і підкреслив, що в цьому випадку показовими можна вважати суперечки довкола впровадження касових апаратів (РРО).

«Хтось розповідає про те, що той, кому нічого приховувати, спокійно буде виписувати чеки. Хтось дивиться на цю історію з точки зору транснаціональних корпорацій: фізична особа, яка не зовсім легально затягла сюди товар, виграє цінову конкуренцію з магазином, але якщо їй треба продати по РРО, то кожен товар має ідентифікатор, який дозволяє відстежити те, як він був випущений, як він доїхав до кінцевої точки», – підкреслив експерт.

Нагадаємо, у жовтні президент України, Володимир Зеленський, підписав закони, які розширюють обов'язкове використання касових апаратів і програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для малого бізнесу.

Щоб стимулювати споживачів отримувати чеки, закони пропонують запровадити з 1 жовтня 2020 року механізм кешбек. Він передбачає можливість компенсації покупцеві 100% вартості придбаних товарів (робіт, послуг) за рахунок частини штрафних санкцій за порушення вимог щодо РРО, що застосовуються за його скаргою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: