Сирійський візит: навіщо Путін літав до Асада

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт

Російський президент Володимир Путін у Різдво несподівано прибув до Дамаска, де зустрівся з президентом Сирії Башаром Асадом. Лідер РФ приїхав під час різкого загострення ситуації в регіоні після вбивства іранського генерала Касема Сулеймані. У Кремлі за підсумками зустрічі повідомили, що Путін позитивно відгукнувся про «відновлення сирійської державності і територіальної цілісності» країни, а Асад подякував російській стороні «за допомогу в боротьбі з тероризмом і відновленні мирного життя». У коментарі «Слово і Діло» політолог-міжнародник Володимир Воля припустив, що візит був здійснений з кількох причин.

По-перше, президенту Туреччини Ердогану дуже не подобається наступ сирійських військ за підтримки Росії на Ідліб, який обороняють сили, що перебувають під турецькою опікою.

«Цей наступ, ймовірно, став однією з головних причин, чому Ердоган відкрив «лівійський фронт» проти Хафтара, яким опікується Росія», – зазначив Володимир Воля.

По-друге, як позначив експерт, наразі Іран проводить самостійну політику, фактично керується тільки своїми міркуваннями в питаннях протистояння зі США.

При цьому градус напруги між країнами підвищується, зауважив він.

Обличчя терору: що ми знаємо про найвідоміші терористичні організації світуНа сьогодні у світі діє близько десятка великих терористичних організацій. Розповідаємо, хто вони, проти кого виступають і чого домагаються.

«Отже, зростає ймовірність, що США і Ізраїль завдадуть ударів по всіх об'єктах, які вони вважатимуть іранськими, на території Сирії, Іраку, Ірану», – підкреслив політолог.

Володимир Воля додав, що Росія та Асад опиняються перед прямою загрозою бути втягнутими Іраном у пряму війну зі США та Ізраїлем.

«Однозначно, армія Асада і російські підрозділи в Сирії потраплять під удари США і Ізраїлю заодно з іранськими підрозділами. Що з цим робити? Ймовірно, це завдання і прилітав обговорювати Путін», – резюмував Володимир Воля.

Як повідомлялося, на зустрічі з сирійським лідером Башаром Асадом був присутній і міністр оборони Сергій Шойгу.

Детальніше про ситуацію в сирійському місті читайте в матеріалі «Жахи Алеппо. Кількість людей, убитих військами Асада і Росії».

Детальніше про найвідоміші терористичні організації та як з ними борються у світі – у матеріалі за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: