У ПЦУ відреагували на рішення Філарета щодо відкликання підпису

Читать на русском
Цією заявою, на думку Зорі, знову підтверджується, що Постанову Філарет все ж таки підписував.

Заступник голови управління ПЦУ із зовнішніх зв'язків, архієпископ Євстратій Зоря відреагував на рішення почесного патріарха Філарета відкликати свій підпис під документом про створення Православної церкви України.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Чому Філарет не може змиритися з ліквідацією УПЦ КП?Почесний патріарх Філарет заявив, що томос Православної церкви України не такий, як у інших православних церков.

«Заява Патріарха Філарета про «відкликання підпису» під Постановою Помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 року про припинення окремого існування УПЦ КП та об'єднання в єдину помісну православну церкву - ще одне свідчення того, що владика встав на шлях брехні... І саме тому всі його спроби протиставити свою волю соборної волі Церкви - знову і знову зазнають поразки», - написав Зоря.

Цією заявою, на думку Зорі, знову підтверджується, що Постанову Філарет все ж таки підписував.

«Всі учасники Собору і всі, хто бачив відеозапис, можуть засвідчити, що робив він це усвідомлено і добровільно. Більш того - заявляючи неодноразово про те, що він з послідовниками нібито «вийшов з ПЦУ», владика знову і знову підтверджує як і свою приналежність до ПЦУ, так і дійсність постанов Помісного Собору УПЦ КП і Об'єднавчого Соброру 15.12.18, на основі яких він сам, разом з усім Київським Патріархатом, стали невід'ємною частиною Православної Церкви України. А як можна «вийти» - не увійшовши? А якщо увійшов - то на умовах, визначених Собором і Статутом Церкви, а не власною уявою або мінливим настроєм», - зазначив представник ПЦУ.

«А щодо «відкликання» - ця Постанова Помісного Собору не є договором або угодою, які можна розірвати. Так само і спадок і ім'я Київського Патріархату належить Помісній Церкві, а не є приватною власністю одного ієрарха, якої він безуспішно прагне розпоряджатися на свій розсуд», - додав Зоря.

Раніше повідомлялося, що Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відкликав свій підпис під постановою Помісного собору Української православної церкви Київського патріархату.

Також нагадаємо, суд дозволив продовжити ліквідацію УПЦ КП. Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції про припинення ліквідації церкви.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: