РФ запустила «Турецький потік». Якими будуть втрати та що буде з цінами на газ?

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

8 січня в Стамбулі президенти Росії і Туреччини запустили газопровід «Турецький потік». «Запущено «Турецький потік». Проєкт без економічного сенсу, але з великою політичною складовою. На жаль, ми не змогли його зупинити. Ми вже відчули його вплив», – написав у Facebook керівник «Оператора газотранспортної системи України» (ОГТСУ) Сергій Макогон. У коментарі «Слово і Діло» президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар підкреслив, що даним проєктом РФ наполегливо продовжує вести енергетичну геополітику щодо України, хоча економічних дивідендів газопровід не принесе.

Енергетик зазначив, що економічна рентабельність «Турецького потоку» і «Блакитного потоку», який був побудований на початку 2000-х років, дуже сумнівна.

За його словами, за потужностями газопроводи виключають Трансбалканський маршрут. Енергетик зазначив, що в цілому це становить 31 кубометрів. Однак такі обсяги газу давно не транспортувалися Україною в Південному напрямку.

«Причина в тому, що Туреччина диверсифікувала імпорт газу. Російський газ, хоч і є основним для газового балансу Туреччини, але зростає імпорт азербайджанського газу, після того, як був введений в експлуатацію газопровід TANAP з Азербайджану до Туреччини», – прокоментував Михайло Гончар.

На думку енергетика, якщо взяти реальні обсяги постачання російського газу до Туреччини, то обсяг транзиту, який втрачає Україна, становить близько 10 мільярдів кубометрів на рік.

«Це те, що реально йшло протягом останніх років територію країни до Туреччини. Плюс втрати, пов'язані з поставками газу до країн Балканського регіону. Загалом там немає великих обсягів споживання газу. Найбільшим споживачем російського газу була Болгарія, яка тепер перемикається на «Турецький потік». У підсумку загальні втрати реальних обсягів через запровадження «Турецького потоку» складуть близько 15 мільярдів кубометрів», – пояснив президент Центру глобалістики «Стратегія XXI».

Також енергетик акцентував увагу на тому, що запуск «Турецького потоку» не позначиться на цінах на газ, чому, напевно, не дуже радіють у «Газпромі».

Михайло Гончар констатував, що тенденція газових цін в Європі дуже чітка – до падіння.

За словами енергетика, газовий ринок Європи перенасичений через активне закачування газу до сховищ напередодні зими і в зв'язку з очікуванням зупинки транзиту через Україну.

«В Україні та Європі великі запаси газу, тому європейські трейдери, навіть «Газпром», посилено збувають газ на ринок. Зима в Європі в цілому не холодна. Тому для нас тенденція з цінами позитивна, незважаючи на російські підступи у вигляді «Турецького потоку», – зауважив Гончар.

«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражіНафтогаз і Газпром судяться в Стокгольмському арбітражі з 2014 року. Поки в української компанії перемог більше.

За прогнозами експерта, в Україні після опалювального сезону в сховищах залишиться більше половини закачаного газу. Європейські сховища також будуть заповнені приблизно на 55%, а значить, вони почнуть посилено знижувати обсяги газу.

Енергетик не виключив, що в окремих випадках трейдери будуть доплачувати, щоб цей газ у них купили.

На думку фахівця, для України після опалювального сезону складається дуже хороша ситуація для того, щоб почати закачування газу на наступний сезон.

«По-перше, цей газ матиме найнижчу ціну. По-друге, на наступний сезон не потрібно буде закачувати багато газу, оскільки залишаться запаси з цього періоду», – зазначив Гончар.

Михайло Гончар припустив, що на початку весни ціни на газ зростуть на рівень цін, які були на початку 2000-х років.

Крім того, енергетик звернув увагу, що за підсумками 2019 року до Європи надійшло вдвічі більше скрапленого газу, ніж за попередній рік.

«При всіх криках «Газпрому» про те, що зріджений американський газ не вигідний Європі та занадто дорогий, імпорт все одно зростає. Загалом це впливає на зниження газових цін на європейському ринку. Логічно, що оскільки Україна прив'язана до європейських цін, ми нівелюємо спроби Росії щодо ескалації газових цін», – прокоментував Михайло Гончар.

Енергетик додав, що спроби РФ нав'язати «Нафтогазу» прямі закупівлі газу для України безглузді.

Підсумовуючи, Михайло Гончар звернув увагу, що на церемонії відкриття газопроводу було присутнє керівництво країн, яке успішно корумповане Росією через газові та нафтові «оборудки», йдеться про болгар і сербів.

«Для Росії важливо формувати геополітичні альянси через коррупціоні схеми поставок газу або транзиту газу на умовах Росії. Тому РФ прагне нав'язати нам відновлення прямих закупівель газу, адже тоді можна буде посадити своїх на газові потоки, підживлювати за їх рахунок своє лобі, агентуру», – резюмував Михайло Гончар.

Як повідомлялося, Болгарія, Туреччина та інші країни в Балканському регіоні вже не отримують газ через Україну.

Детальніше про історію судових спорів з «Газпромом» – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: