Справа «Спецтехноекспорту»: Барбул хотів вплинути на перебіг слідства – НАБУ

Читать на русском
У Національному бюро хотіли, щоб суд взяв під варту колишнього керівника зовнішньоторговельного підприємства.
Павло Барбул

Колишній директор державного госпрозрахункового зовнішньоторговельного підприємства «Спецтехноекспорт» Павло Барбул хотів домовитися з Валерієм Шевченком, який підозрюється у справі кума ексдиректора ДБР Романа Труби Ігоря Щербини за здійснення впливу на перебіг розслідування НАБУ.

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду від 29 грудня, повідомляє «Слово і Діло».

Детектив вказував, що НАБУ у справі за підозрою Щербини та Шевченка у шахрайстві і вимаганні неправомірної вигоди для нібито подальшої передачі коштів на той час очільнику ДБР за закриття справи щодо фірми-забудовника був проведений обшук в юридичній компанії «Сектор права». Під час слідчих дій було знайдено документ з написом «довідка по к/п № 52017000000000889» (справа «Спецтехноекспорту») і мобільний телефон Шевченка. На цьому телефони знайшли його листування з Барбулом у липні-вересні 2019 року.

У цьому листуванні, за словами детектива, Барбул намагався здійснити незаконний вплив на процес досудового розслідування у справі «Спецтехноекспорту», в тому числі шляхом надання неправомірної вигоди. Також у листуванні Барбул нібито вказував, що кошти витрачені у вигляді неправомірної вигоди, він потім заробить. Тому він надіслав своє резюме Шевченку з бажанням влаштуватись на роботу на керівну посаду до держпідприємства оборонно-промислового комплексу.

Крім того, у повідомленнях стверджується факти оплати адвокатів для двох інших підозрюваних у справі «Спецтехноекспорту» та «преси», в тому числі з метою безпідставної публічної дискредитації НАБУ в особі детективів, які розслідують справу. Тому детектив просив суд взяти Барбула під варту. Адвокати заперечували проти задоволення і вказували, що підозра їх клієнту необґрунтована. Вони ставили під сумнів достовірність цього листування і вважали, що його не можна використовувати без проведення експертизи.

Вивчивши клопотання, суддя Віра Михайленко відмовила в його задоволенні. Вона вказала, що детектив отримав це листування і довідку у справі «Спецтехноекспорту» не в порядку, встановленому КПК. На її думку, детектив мав звернутися до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до іншої справи НАБУ, а не в порядку ст. 93 КПК.

Нагадаємо, захисту у справі «Спецтехноекспорту» обмежили терміни для ознайомлення з розслідуванням. Раніше суд продовжив обов'язки звільненому директору «Спецтехноекспорту» Владиславу Бельбасу. Також суд вчергове продовжив обов'язки ексдиректора «Спецтехноекспорту» Барбула.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: