Справа «Черкасиобленерго»: суд не заарештував майно матері підозрюваної

Читать на русском
Антикорупційний суд не задовольнив клопотання детектива і прокурора про накладання арешт на майно родича підозрюваної.
Світлана Кузьмінська

Суд не наклав арешт на майнові права на квартиру матері колишньої тимчасово виконувачки обов'язків голови правління ПАТ «Черкасиобленерго» Світлани Кузьмінської, яку НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння 313 млн грн підприємства.

Таке рішення 26 грудня ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомляє «Слово і Діло».

НАБУ і САП просили суд накласти арешт на майнові права на квартиру матері Кузьмінської, оскільки та не мала відповідних доходів для їх купівлі. Ці права матір підозрюваної придбала за 2,03 млн грн, хоча у період 2000-2019 років офіційно заробила лише 233 тисячі гривень. Вивчивши клопотання, суддя відмовив. Він зазначив, що ініціювати арешт майна третіх осіб нібито має прокурор, а не детектив. Більше того, на думку судді, спеціальна конфіскації майна до матері підозрюваної не може бути застосовано.

Слідство встановило, що упродовж 2015 року Кузьмінська та її колишній перший заступник Олексій Беспалий у змові з головою правління приватної компанії ПрАТ «ХК «Енергомережа» Дмитром Крючковим організували незаконну схему розрахунку за електроенергію. За умовами цієї схеми споживач електроенергії – ПАТ «Азот» – мав сплатити борг за спожиту електроенергію не ПАТ «Черкасиобленерго», а приватній компанії ПрАТ «ХК «Енергомережа», яка в подальшому нібито мала розрахуватися з ПАТ «Черкасиобленерго» за борги «Азоту», перерахувавши обленерго 313 млн грн. Однак цього не сталося.

Реалізована схема суперечила законодавству у сфері електроенергетики та порушувала порядок розрахунків на цьому ринку. Відтак, НАБУ з метою захисту інтересів держави звернулося до господарських судів з позовами про визнання недійсними договорів із переведення боргу «Азоту» перед «Черкасиобленерго». За результатами судових розглядів упродовж 2016-2018 років позовні вимоги НАБУ задоволені, а договори визнані недійсними.

Раніше суд відпустив Кузьмінську під заставу.

Нагадаємо, 15 квітня НАБУ затримало екс-нардепа Крючкова після його екстрадиції. Пізніше суд взяв його під варту з альтернативою застави, який за нього внесли і він вийшов із СІЗО. Крім того, суд зняв браслет з екс-нардепа Крючкова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: