Фігуранти справи про теракт у Харкові доcі не вважаються засудженими – юрист

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Ситуація з фігурантами справи про теракт в Харкові біля Палацу спорту, яких суд виніс вирок до довічного ув'язнення, але тут же відпустив під особисте зобов'язання, схожа на аксюморон. Поки рішення суду не набуло чинності, претенденти на обмін полоненими досі не вважаються засудженими, незважаючи на оголошення вироку. Про це в коментарі «Слово і Діло» сказав адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов.

«Навіть незважаючи на те, що вирок оголошено, не можна сказати, що вони засуджені, оскільки вирок не набув чинності. Якщо апеляційна скарга не буде подана до суду в передбачений для оскарження строк, то лише тоді вирок набуде чинності», – пояснив юрист.

Тому підозрювані в скоєнні харківського теракту поки вважаються такими, що не вчинили злочину. За словами Дубова, формально суд міг змінити їм запобіжний захід.

«Я думаю, що вперше в Україні за такими тяжкими статтями, маючи оголошений вирок, суд змінив запобіжний захід на найбільш м'якій. Але сьогодні немає таких статей, за якими не можна було б підсудного випустити з-під варти. Є насильницькі злочини, зокрема, теракт, коли в рамках розслідування можуть не визначати заставу при обранні запобіжного заходу. Тому формально можуть випустити навіть маніяка-вбивцю», – сказав Дубов.

В Одесі суд звільнив 11 учасників обміну – ЗМІУсіх підозрюваних у тероризмі вивезли в Донецьку область на КПВВ Майорське, що під Горлівкою.

За його словами, раніше були тяжкі статті, такі як держзрада, які передбачали безальтернативний запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Але після відповідного рішення КСУ це пішло в небуття.

Дубов припустив, що на ту мить, коли було ухвалено рішення щодо обміну, суд вже перебував у дорадчій кімнаті, тому й було вирішено відпустити під особисте зобов'язання. «Суд, утім, міг повернутися і до судового слідства», – зауважив він.

Юрист зазначив, що в цій ситуації не доводиться говорити винятково про правосуддя, тому що на 90% включається політика.

«Просто інструментами, передбаченими Кримінальним процесуальним кодексом, розв'язуються політичні питання, що не дуже добре. Виявляється, що можуть бути особливі випадки, не передбачені законом. Усі ці обміни відбуваються, м'яко кажучи, поза правовим полем. Держава може діяти тільки в рамках законодавства. А зараз ми спостерігаємо якусь творчість, не пов'язану із законністю», – сказав юрист.

На думку Геннадія Дубова, теоретично можна було б ухвалити спеціальний закон про особливий порядок дій під час обміну полоненими. Поки ж доводиться викручуватися на шкоду законності.

Раніше ми писали, що в Одесі суд звільнив 11 учасників обміну.

Також ми повідомляли, що Зеленський підтвердив дату обміну утримуваними особами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: