Чому Зеленський утримує високий рівень довіри та які ризики в 2020 році?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

За даними опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 13-17 грудня, рівень задоволених роботою Володимира Зеленського зріс до 62%. А це на 9% більше, ніж наприкінці листопада. Кількість тих, хто незадоволений роботою президента, водночас зменшилася – з 33% до 25%. Президенту довіряють 67% опитаних і не довіряють 25%. Наступним у списку йде Дмитро Разумков – 28% і 44%, Святослав Вакарчук – 28% і 59%, Юрій Бойко – 23% і 58%, Олексій Гончарук – 22% і 44% і Юлія Тимошенко – 19% і 74%. Крім того, Володимир Зеленський став політиком 2019 року. Його обрали 47% опитаних, а підтримка всіх інших політиків не перевищила показник в 10%. У коментарі «Слово і Діло» політтехнолог Тарас Загородній пояснив, що президент успішно утримує свої позиції завдяки кільком причинам, зокрема, в українців немає альтернативи, нікому більше довіряти.

Тарас Загородній зазначив, що періодично соцопитування показують й невелике зниження рейтингу, але в цілому рівень підтримки високий. Населення поки не бачить альтернативи Зеленському і повертатиметься до нього, зауважив експерт.

«У період підготовки саміту в рамках «нормандської четвірки» в Парижі і після переговорів усі очікували апокаліпсису, припускали, що Зеленський не зможе протистояти. Цього не сталося. Рейтинги не впали. Цього не відбувається, оскільки Зеленський обнулив всю політичну систему, тобто всі старі партії і старих політиків. До того ж, вірити нікому більше», – прокоментував Загородній.

Політтехнолог звернув увагу, що згідно з останнім опитуванням зріс рівень довіри до Тимошенко, але вона забирає електорат Ляшко. Водночас істотно впали позиції Святослава Вакарчука.

«Виходить, що альтернативи немає. Тому вірити продовжують поки Зеленському», – зазначив експерт.

Підсумки року: топ виконаних і провалених обіцянок ЗеленськогоВолодимир Зеленський в цьому році виконав 36 обіцянок, провалив – 23, ще понад 260 – залишається в процесі.

Утім, він зауважив, що рейтинги не завжди будуть стабільними. За його словами, істотно знизити рівень підтримки Зеленського може економічна ситуація в країні.

«Економічний блок уряду не витримує критики. Ймовірно, ми будемо бачити в майбутньому зміну уряду», – констатував Загородній.

При цьому експерт висловив сумніви, що в 2020 році будуть перевибори.

«Звісно, судячи за інколи змученим зовнішнім виглядом Зеленського на деяких записах, президент здатен добровільно піти у відставку. Такий сценарій може бути, але поки що глава держави тримається», – наголосив Загородній.

Тарас Загородній також пояснив, що в Зеленського образ людини, яка щиро хоче змінити щось в країні, це відчувають люди.

«Суспільство бачить, що багато чого не виходить, є провальні рішення. Однак люди не готові повертатися до старих політиків, оскільки вважають, що в такому разі буде гірше», – резюмував Тарас Загородній.

Політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко зауважив, що більш критично населення сприймає соціально-економічні рішення Зеленського: земельну реформу, приватизацію великих підприємств, підвищення тарифів.

На його думку, головні ризики для Зеленського у 2020 році пов'язані саме з соціально-економічними проблемами.

Як показує досвід усіх попередніх глав держави, на другому році президентства тенденція падіння рейтингів може зберегтися, зазначив політолог.

«На другому році падіння рейтингів було істотним у Порошенка та Яценюка. Тоді це було пов'язано з непопулярними рішеннями: підвищенням тарифів і девальвацією. У разі Зеленського, ймовірно, будуть проблеми з ухваленням земельної реформи», – уточнив Фесенко.

Резюмуючи, політолог припустив, що якщо Зеленському вдасться утримати соціально-економічну стабільність і досягти прогресу в мирному процесі, то є шанс зберегти хоча би відносно високий рівень підтримки наступного року.

«Слово і Діло» підбиває підсумки, як українські політики виконували обіцянки в 2019 році. Ми виділили найголовніші виконані і провалені зобов'язання глави держави.

Нагадаємо, за 6 місяців Зеленський виконав 24 обіцянки і провалив – 18. Детальніше – на інфографіці.

Чи вдавалося хоча б одному президенту України зберегти свій рейтинг до кінця каденції – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: