Гривня на максимумі: які наслідки та що буде з курсом у 2020 році

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

За даними НБУ, на четвер, 26 грудня, один американський долар коштує 23,26 гривні. Такий курс є новим максимальним значенням з січня 2016 року. Попередній чотирирічний максимум за офіційним курсом був встановлений 24 грудня. Тоді за долар треба було викласти 23,28 гривні. За листопад українська гривня за офіційним курсом НБУ зросла до долара на 3,4%. У коментарі «Слово і Діло» директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський пояснив, що зміцненню курсу гривні сприяють об'єктивні та суб'єктивні причини. Зокрема, фіксується позитивна динаміка зовнішньої економічної кон'юнктури.

Ілля Несходовський підкреслив, що експортний потенціал України останнім часом реалізується непогано. Також, за його словами, основна імпортна продукція – енергоносії – має досить низькі ціни. Порівняно з минулим роком ціни на газ істотно впали.

Економіст уточнив, що ці фактори впливають на курс вбік зміцнення національної валюти. При цьому експерт додав, що на курс впливають і суб'єктивні чинники.

«Суб'єктивні чинники пов'язані з тим, що НБУ проводить політику дорогих грошей, тримає високу облікову ставку. Це призводить до того, що Міністерство фінансів виходить на ринок із цінними паперами, які дуже вигідні нерезидентам. Нерезиденти їх скуповують, а для того, щоб їх купити, продають долари й купують гривню, а після купують ОВДП. Це безпосередньо впливає на курс», – пояснив Ілля Несходовський.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації уточнив, що таке зміцнення гривні негативно впливає на економіку. Він аргументував, що на зовнішніх ринках український товар стає менш конкурентоспроможним, експортери отримують менше прибутку.

Крім того, економіст зауважив, що на внутрішньому ринку імпортні товари стають дешевшими, починають конкурувати з внутрішнім виробником, який відповідно також отримує менше прибутку.

«По суті, це втрата конкурентних переваг у тих, хто виробляв продукцію, як на внутрішній, так і на зовнішній ринок», – позначив Несходовський.

У довгостроковій перспективі зміцнення гривні може призвести до падіння економіки, промисловості, що вже спостерігається, вказав експерт.

Аналізуємо макропрогноз Кабміну: що зробить українців заможнішимиАндрій Вігірінський та Богдан Бондаренко розбирають Макропрогноз Кабміну та пояснюють простими словами, чи чекає на українців фінансове благополуччя.

Економіст застеріг, що продовження такої політики призведе до більш глобальних наслідків.

«Це реальна загроза. Сьогодні політика НБУ спрямована на те, щоб підтримати безпосередньо банки, які отримали надприбуток, на відміну від промисловості. Це пов'язано з тим, що вони зараз не кредитують економіку, а купують цінні папери, які пропонують Мінфіну через високу облікову ставку. Замість виробництва ми займаємося фінансовими спекуляціями», – прокоментував Несходовський.

Економіст не виключив, що якщо в майбутньому нерезиденти вийдуть, продадуть ОВДП і не захочуть більше вкладати в нові облігації, ситуація погіршиться. Тому незважаючи на те, що політика НБУ показує сприятливу зовнішню кон'юнктуру, для економіки вона ризикована.

Прогнозуючи курс на 2020 рік, Несходовський допустив, що такий курс може зберегтися, хоча не виключені коливання.

Експерт звернув увагу, що оскільки грошей в бюджеті бракує, Мінфіну потрібно максимально зібрати гривню. Тому можливе деяке ослаблення гривні в січні-лютому 2020 року, припустив експерт.

«Далі в планах уряду провести велику приватизацію, яка розрахована на зовнішнього інвестора, провести продаж землі та, ймовірно, будуть залучати зовнішній ресурс. Тому в цілому це призведе до зміцнення гривні у 2020 році, принаймні курс збережеться приблизно в тому самому низькому діапазоні. Коридор на 2020 рік: 23-25 гривень за долар у середньому», – прокоментував Ілля Несходовський.

Нагадаємо, в держбюджеті-2019 розрахунки проводилися з врахуванням курсу на кінець 2019 року на рівні 29,4 грн/дол., а в бюджеті-2020 року – 27 грн/дол.

Чого чекати від гривні напередодні новорічних свят – читайте в авторському матеріалі.

Раніше ми писали, які коливання курсу валют були зафіксовані влітку 2014-2019 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: