Чи дійсно ціни за тепло в грудні знизяться на 300-400 гривень?

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Кабінет міністрів вніс зміни до постанов, які регулюють правила надання послуг опалення та правила постачання теплової енергії. «За нашими розрахунками, вже в грудні, якщо правильно здійснити нарахування, людина може у своїй платіжці побачити цифру на 300-400 гривень менше. Цифра в платіжці за грудень може бути менше на 30%. А це дуже відчутно, це те, заради чого потрібно попотіти і добре попрацювати, знайти таку можливість», – заявив прем'єр-міністр Олексій Гончарук. У коментарі «Слово і Діло» виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк підкреслив, що згідно з аналізом тарифів на тепло і воду в переважній більшості містах нинішній тариф не покриває собівартості, міста дотують з місцевого бюджету розвитку.

«На сьогодні у 80% міст тариф на тепло фактично на 20% вище, ніж його собівартість. На це щорічно йде близько 8 мільярдів гривень», – констатував Святослав Павлюк.

За його словами, ціна на газ для теплокомуненерго для споживчих потреб знижується на 10% за рахунок того, що ціна на газ на європейському ринку зменшилася. Торік ціна для промисловості становила близько 12 тисяч гривень, а цьогоріч впала до 8 тисяч гривень, ціна постійно змінюється.

Святослав Павлюк наголосив, що навіть якщо ціни знизять на 10%, то тарифи в містах знизять щонайбільше на 5-7%. Але з урахуванням того, що вони і без цього дотуються містами, до споживачів ця знижка просто не дійде, уточнив експерт.

«Міста будуть менше дотувати свої теплокомуненерго. Для міст в їх бюджеті розвитку якась сума коштів звільниться. На цьому ефект закінчиться. Тривалого системного зниження цін у платіжках не буде. Якщо зниження цін у платіжках відбудеться, то тільки завдяки теплій погоді, обсяг спожитого тепла буде просто меншим. Температура в грудні +10 – аномальна», – пояснив Святослав Павлюк.

Виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» звернув увагу на аргументацію прем'єра про те, що уряд ухвалив постанову, яка дає право органам місцевої влади проводити перерахунок.

За словами фахівця, в такий спосіб уряд видає бажане за дійсне, оскільки така постанова існувала й раніше. У будь-якому разі встановлюється максимально граничний тариф, а не фіксований тариф.

Платежі за комуналку: як змінювалися витрати українців на комунальні послуги за останні 15 роківПік зростання витрат на комунальні послуги стався у 2014 році, а, виходячи з прогнозованих цін на газ, на початку 2020-го витрати на комуналку майже не зростатимуть.

«Якби так сталося, що раптом собівартість виробництва тепла зменшилася, то міському теплокомуненерго ніхто не заважає в односторонньому порядку його зменшити. Але зважаючи на загальну заборгованість сектора теплопостачання за газ, що вимірюється в десятках мільярдів, то це, найімовірніше, зупинить зростання заборгованості, ніж дасть можливість знизити сам тариф», – прокоментував Павлюк.

На його думку, єдиний плюс постанови, на яку посилається Гончарук, – це те, що передбачено норму, яка дає містам можливість проводити автоматичну індексацію. Експерт пояснив, що якщо змінюється ціна на газ, то міста зможуть набагато швидше провести індексацію, ніж це було раніше, без додаткових процедур.

Також Павлюк наполіг, що про зменшення на 30% поки рано говорити, більш реалістичним є зниження на 5-10%.

«Але навіть у разі 10%, враховуючи, що міста дотують свої тарифи, це скорочення до споживачів просто не дійде. Більш відчутне зменшення цифр у платіжках можливе, якщо буде скорочення обсягів споживання за рахунок теплої погоди, а не тарифу», – резюмував Святослав Павлюк.

Нагадаємо, президент України доручив Кабміну знизити тариф на опалення в платіжках за грудень.

«Слово і Діло» вирішило подивитися, скільки українська сім'я витрачає на комунальні послуги і як змінювалися тарифи протягом останніх 15 років.

Також «Слово і Діло» подивилося, як ціна на газ змінювалася за останній рік.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: