Президент підписав закон про спрощення оренди держмайна

Читать на русском
Цей закон запроваджує просту і прозору процедуру надання в оренду державного та комунального майна, котра є більш вигідною завдяки вільній конкуренції.

Глава держави Володимир Зеленський підписав закон «Про оренду державного та комунального майна».

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента в середу, 25 грудня.

Цей закон запроваджує просту і прозору процедуру надання в оренду державного та комунального майна, котра є більш вигідною завдяки вільній конкуренції.

Документ викладає в новій редакції закон України «Про оренду державного та комунального майна», а також вносить зміни до Господарського та Цивільного кодексів, Кодексу України з процедур банкрутства та низки законів, визначаючи правові, економічні та організаційні відносини, пов'язані з передачею в оренду майна, що перебуває у державній та комунальній власності.

Як змінилися ціни з моменту обрання Зеленського президентомЗа вісім місяців роботи президента гривня зміцнилась, вартість бензину і тарифи на комуналку майже не змінились, але подорожчала гаряча вода.

Відповідно до закону, передача в оренду державного та комунального майна буде здійснюватися шляхом продажу права оренди на майно на електронному аукціоні в електронній торговій системі. У цій системі у відкритому доступі опубліковано вся інформація про договорів оренди державного та комунального майна.

Закон визначає чіткі етапи і терміни процедури передачі в оренду державного та комунального майна, яке не використовується державою. Визначається, що порядок функціонування електронної торговельної системи, передачі майна в оренду, подачі заяв, проведення аукціонів, розмір, порядок сплати та повернення гарантійних та реєстраційних внесків, плати за участь в аукціоні (винагороди оператора), підписання і опублікування протоколу, договору за результатами аукціону затверджуються Кабінетом міністрів.

При цьому аукціон проводиться за наявності заяв на участь в аукціоні не менше, ніж від двох учасників і вважається таким, що відбувся, у разі здійснення на аукціоні не менше одного кроку аукціону. Для участі в аукціоні потенційний орендар подає заявку на участь в аукціоні шляхом заповнення електронної форми в електронній торговій системі, встановленої адміністратором. Порядок подачі заяв на участь в аукціоні встановлюється урядом.

Аукціон проводиться відповідно до договору, що укладається між орендодавцем і оператором електронного майданчика.

Відповідно до закону, протокол про результати аукціону формується і публікується в електронній торговій системою автоматично в день завершення аукціону в електронній формі. У той же час, відомості про учасників аукціону не підлягають розголошенню до закінчення аукціону.

Крім того, врегулюється порядок передачі в оренду майна без проведення аукціону та закріплюється суб'єктний склад і підстави для такої передачі майна в оренду без аукціону.

Раніше Зеленський підписав закон для ліквідації корупції у сфері нерухомості.

Також нагадаємо, президент підписав закон про контроль цін на електроенергію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: