Обмін полоненими з «ЛНР-ДНР» до Нового року: чим ризикує Україна

Читать на русском
Сергій Грабськийвійськовий експерт

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська повідомила, що Україна і так звані «ЛНР-ДНР» проведуть обмін полоненими ще до кінця цього року, як домовилися на зустрічі лідерів «нормандської четвірки» в Парижі. За попередньою інформацією, з полону бойовиків повернуться бійці, які протягом чотирьох років після Іловайська та Дебальцевого перебували в полоні. Водночас, за даними ЗМІ, колишніх беркутівців, обвинувачених в розстрілах на Інститутській, планують передати бойовикам. У коментарі «Слово і Діло» глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський наголосив, що питання обміну в такому форматі вкрай неоднозначне та ризиковане.

«Україна планує передати бойовикам «ДНР» і «ЛНР» колишніх беркутівців, яких звинувачували в розстрілі людей на Інститутській і які мають український паспорт. З іншого боку, якщо бути відвертими, то наскільки ці громадяни, яких, можливо, віддадуть сприймають себе громадянами України. Можливо, людина є громадянином України лише де-юре», – прокоментував Грабський.

До того ж, якщо людина вважає себе громадянином України, то має право відмовитися від обміну, додав експерт.

На його думку, проблема навіть не в конкретних попередніх списках на обмін, а в тому, що це гра в одні ворота.

Сергій Грабський пояснив, що обмін військовополоненими здійснюється зазвичай пысля завершення війни, коли всі бойові дії припиняються. Така практика була навіть за часів Другої світової війни, уточнив він.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополоненихСказано 9 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Військовий експерт зауважив, що Україна зараз фактично веде односторонні відносини.

«У суспільства відсутнє сприйняття РФ як країни-агресора. Люди, незважаючи на очевидну небезпеку, все одно продовжують пхати голову в пащу тигра. Росія завжди може використовувати такі поняття, як затримані та захоплені в полон, суто у своїх політичних цілях, витягуючи в такий спосіб із в'язниць своїх карателів, бандитів та шпигунів. Тому виникає питання: чи доцільно Україні вести обмін на постійній основі?» – прокоментував Сергій Грабський.

Він акцентував, що зважаючи на специфіку РФ, для нас прийнятний разовий обмін, як за часів «холодної війни», наприклад, шпигуна на шпигуна.

Грабський пояснив, що Україна зіткнулася з ситуацією з певною сутністю: терористи можуть у будь-який час набрати скільки завгодно заручників. Їх не зупиняють ані моральні, ані етичні принципи, уточнив він.

«Якщо ми погодимося на такий тренд, то будемо приречені завжди обмінювати наших людей на важливих персонажів, які в подальшому своїми зізнаннями могли б дати свідчення в міжнародних трибуналах», – висловив побоювання військовий.

Підсумовуючи, Сергій Грабський підкреслив, що повернення наших громадян, які перебувають у полоні в окупанта, – добра справа.

«Однак до обміну полоненими в такому форматі, який пропонують Україні, ставлення критичне», – резюмував Сергій Грабський.

Як повідомлялося, сім'ї Небесної Сотні просять не вносити до списків на обмін колишніх беркутівців і дати винести вирок.

Відзначимо, 9 квітня 2019 року, ще будучи кандидатом в президенти України, Володимир Зеленський пообіцяв повернути всіх військовополонених.

Нагадаємо, 9 грудня в Парижі відбулися переговори лідерів Нормандського формату щодо врегулювання ситуації на сході України. Сторони підписали комюніке. Серед домовленостей – обмін полоненими.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: