Рада схвалила реформу ДБР: чи допоможе це розслідуванню справ Майдану

Читать на русском
Віталій Титичадвокат сімей Небесної сотні

Верховна рада ухвалила президентський законопроект № 2116, який запроваджує одноосібне управління Державним бюро розслідувань і передбачає перезавантаження керівництва органу, а також дозволяє слідчим ГПУ, які займалися справами Майдану, перейти без конкурсу до ДБР. У коментарі «Слово і Діло» адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич підкреслив, що ніяких підстав для позитивних зрушень поки що немає.

«Вакханалія навколо продовження розслідування була повязана з необхідністю прикрити димовою завісою напрямки активності нової влади, зокрема президента в контексті того, щоб змінити як закон, так і процедуру, а відповідно звільнити тих осіб, які були призначені попередниками, хоча вони й підтвердили у видимі чи невидимі способи лояльність до нового керівництва», – прокоментував Титич.

Адвокат розповів, що з середини 2014 року точилась дискусія щодо нового закону про ДБР. Ключових було два моменти: обрання на конкурсній процедурі та колегіальне управління директором та його заступниками.

За його словами, нова редакція закону знищує спосіб колегіального управління, змінено підходи щодо конкурсного обрання, в подальшому змінені конструкції щодо призначення, переведення співробітників ДБР, притягнення їх до дисциплінарної відповідальності.

Перезавантаження ДБР: коли звільнять Трубу та призначать нового директора бюроХто керуватиме ДБР, коли піде Труба, як зміниться статус бюро та чому президент не мав би призначати керівництво слідчих органів.

«Все це належить до одноосібних повноважень майбутнього керівника ДБР. В контексті цього немає ілюзій щодо того, хто буде розслідувати справи Майдану, як буде розслідувати, враховуючи, що ця особа буде цілком залежна від волі директора ДБР», – констатував Титич.

Віталій Титич звернув увагу, що з офісу генерального прокурора призначено до процесуального керівництва особу, яка не просто не займалась справами Майдану, а перешкоджала розслідуванню. Призначення відбулось попри протести адвокатів та потерпілих, додав він.

Адвокат висловив побоювання з приводу того, що такий самий підхід може бути застосований і в разі призначення очільника відповідного підрозділу ДБР, який мав би займатися справами Майдану.

Також Титич скептично оцінив заяви про те, що відтепер розслідування справ Майдану розблоковано.

«Розслідування де-факто було заблоковано значно раніше через низку факторів. Переведення чи не переведення, продовження розслідування тими слідчими, які займались справами, – це 20% від 100%. Реальні проблеми, які існують, закон про ДБР не вирішує. До того ж, наша практика така, що жоден закон, навіть добре виписаний, по-перше, не завжди виконується, а по-друге, як правило, не вирішує реальних проблем. Ми зіштовхнулися зі сталою дисфункцією правоохоронних органів, які не виконують своїх повноважень. Очікувати, що після ухвалення закону щось зміниться на краще, немає об’єктивних обставин», – прокоментував Віталій Титич.

Відзначимо, за перезапуск ДБР проголосували 250 нардепів, з них 224 – представники фракції «Слуга народу», 18 – фракції «Голос». Детальніше про голосування – за посиланням.

Також «Слово і Діло» з'ясувало, коли звільнять Трубу і призначать нового директора Бюро.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: