Коли підпишуть транзитний контракт із РФ: названі терміни

Читать на русском
Усі угоди повинні бути підписані до 29 грудня, щоб з 1 січня транзит газу був продовжений.

Виконавчий директор групи «Нафтогаз» Юрій Вітренко повідомив, що українські компанії «Оператор ГТС» і «Нафтогаз» підпишуть контракти з «Газпромом» протягом тижня.

Про це він заявив на брифінгу в Офісі президента.

За його словами, на політичному рівні було досягнуто пакетну угоду, яку тепер реалізовуватимуть компанії.

Вітренко уточнив, що всі угоди повинні бути підписані до 29 грудня, щоб з 1 січня транзит газу був продовжений.

Зокрема, буде підписано угоду з «Газпромом» щодо виплати до кінця року «Нафтогазу» майже 3 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу.

«Нафтогаз» vs «Газпром»: історія судових тяжб у Стокгольмському арбітражіНафтогаз і Газпром судяться в Стокгольмському арбітражі з 2014 року. Поки в української компанії перемог більше.

Вітренко вказав, що буде підписано угоду про врегулювання поточних спорів з «Газпромом» (відкликання претензій на 12 млрд доларів – ред.).

«В пакеті з продовженням транзиту варіант, який передбачається, це повне врегулювання всіх вимог з усіх боків. Це означає, що не залишиться ніяких відкритих позовних вимог з жодного боку після того, як це пакетне рішення буде впроваджене», - сказав він.

Своєю чергою, Олексій Оржель під час брифінгу розповів, що договір щодо газу між Україною і Росією включає транзитний договір на п'ять років з можливістю пролонгації договору на десять років.

Як відомо, у зв'язку з газовими домовленостями міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель, виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко проводять спільний брифінг.

Нагадаємо, 10-річний контракт між Україною і Росією про постачання і транзит газу закінчується 31 грудня 2019 року. З осені 2015-го Україна не імпортує природний газ за контрактом з «Газпромом», закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

У 2018-2019 роках пройшло п'ять раундів тристоронніх (третьою стороною виступає Єврокомісія) газових переговорів на високому рівні.

Детальніше про історію судових суперечок з «Газпромом» – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: