Про що домовилися з РФ щодо газу: трансляція брифінгу

Читать на русском
У зв'язку з газовими домовленостями міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель та виконавчий директор НАК Нафтогаз України Юрій Вітренко проводять брифінг.

20 грудня представники Європейської комісії, України і Росії досягли остаточної домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу через територію України для європейських споживачів і врегулювання взаємних претензій.

У зв'язку з газовими домовленостями міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель, виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко проводять брифінг.

Брифінг міністра енергетики Оржеля та виконавчого директора НАК «Нафтогаз України» Вітренка / НАЖИВОhromadske

Як відомо, за підсумками переговорів, які пройшли в Мінську, РФ погодилася виплатити Україні 3 мільярди доларів боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу.

За словами віцепрем'єра РФ Дмитра Козака, новий контракт на транзит російського газу газотранспортною системою України укладуть терміном на 5 років.

Нагадаємо, 10-річний контракт між Україною і Росією про постачання і транзит газу закінчується 31 грудня 2019 року. З осені 2015-го Україна не імпортує природний газ за контрактом з «Газпромом», закуповуючи газ на своєму західному кордоні.

У 2018-2019 роках пройшло п'ять раундів тристоронніх (третьою стороною виступає Єврокомісія) газових переговорів на високому рівні.

Детальніше про історію судових суперечок з «Газпромом» – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: