Чи добудує «Київміськбуд» заморожені об'єкти «Укрбуду»?

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Президент Володимир Зеленський гарантував інвесторам, що проблема заморозки будівництва житлових комплексів корпорації «Укрбуд», який зупинив будівництво житла для 13 тисяч сімей, буде вирішена і ці об'єкти добудує компанія «Київміськбуд». «Ми знаємо це питання, ми хочемо заспокоїти зараз всіх постраждалих інвесторів. Тут всі команди працювали разом, і Офіс президента, і правоохоронні органи, щоб розв'язати це питання. На сьогодні, вечір 12 грудня, це питання вирішене, і вся ця нерухомість буде добудована, і на себе взяв зобов'язання «Київміськбуд», – сказав він. Зі свого боку «Київміськбуд» офіційно погодився добудувати житлові комплекси «Укрбуду». Експерт у сфері нерухомості Олег Приходько в коментарі «Слово і Діло» позитивно оцінив перебіг подій та факт того, що «Київміськбуд» офіційно визнаний компанією, яка добудує 25 об’єктів незавершеного будівництва «Укрбуду». Проте, на перший погляд історія має вигляд добре спланованої акції, поділився враженням Приходько.

Експерт пригадав аргументацію представника «Укрбуду» щодо ситуації з будівництвом.

«Перша причина – стратегічний прорахунок, друга – політична, не була підготовлена фінансова подушка на час падіння продажів під час виборів, плюс додалися репутаційні ризики, пов’язані з Шулявським мостом. Ми опинилися фінансово не в змозі завершити проєкти», – процитував Приходько власника компанії.

На його думку, усе це звучить дивно та по-дитячому від керівника компанії з 28-літнім досвідом, який пережив кризу 2008 року та зміну усіх політичних еліт за час існування України.

Олег Приходько нагадав, що ті самі потерпілі інвестори 40 об’єктів Укогруп та інших компаній із орбіти забудовника Анатолія Войцехівського вже понад 10 років чекають на своє житло. У цій справі чомусь не знайшовся забудовник, який зі швидкістю блискавиці погодився узяти 40 об’єктів та добудувати. «Питання щодо того, чому так склалося, залишиться без відповіді», – додав Приходько.

Експерт у сфері нерухомості звернув увагу, що станом на жовтень 2019 року офіційний сервіс містобудівного моніторингу законності новобудов налічував у Києві 108 незаконних будівельних об'єктів. Тобто майже усі проблемні забудови відомі, та чи ведеться робота за потенційними варіантами добудови в разі зупинки будівельних робіт, поставив питання експерт.

Олег Приходько припустив, що добудова 25 об’єктів «Укрбуду» розтягнеться щонайменше на 10-15 років. Він навів кілька підстав для цього:

  • Загальне сальдо доходної частини 3-4 млн грн. Неможливо уявити, щоб будь-яка будівельна компанія узялася за будівництво 25 житлових комплексів із заробітком у 3-4 млн грн. «Вочевидь, що як бізнес-проєкт – це утопія», – констатував він.

  • Джерело фінансування будівельних робіт – державні позики. Наразі умови кредитування та наявність необхідних коштів невідомі, вказав експерт.

За його словами, найбільшого ризику зазнають інвестори найменш побудованих житлових комплексів. Приходько пояснив, що чим менший відсоток готовності об’єкту, тим довший термін добудови.

Як довго потрібно збирати гроші на купівлю однокімнатної квартири в УкраїніЩоб купити нову квартиру в Києві доведеться збирати майже 6 років, а найшвидше можна придбати житло в Сєвєродонецьку. Але тільки на вторинному ринку.

«Це пояснюється тим, що на такий об’єкт потрібно найбільше коштів, отримання яких залежить від держави. Без отримання таких коштів добудова буде неможливою, адже додаткове навантаження на будівельну компанію, яка заявила про чистий прибуток у розмірі 27,663 млн грн за 2018 рік просто паралізує не тільки добудову об’єктів «Укрбуду», а й свої власні», – прокоментував Олег Приходько.

Також експерт підкреслив, що невирішним залишається питання введення в експлуатацію житлових комплексів, проти яких відкриті кримінальні впровадження через порушення норм забудови. «Відбілити» проєкти, які будуються із наявним порушенням та/або у прибережній зоні Дніпра, де будівництва не могло бути апріорі, буде вкрай складно, – зауважив він.

«Найголовніше, щоб у всій цій історії із порятунком одного великого забудовника не сталося так, що той, хто рятує, не повторив «стратегічний прорахунок» на кшталт першого», – резюмував Олег Приходько.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, як довго потрібно збирати гроші на купівлю однокімнатної квартири в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: