Зменшення кількості нардепів: які зауваження КСУ має врахувати Рада

Читать на русском
Якщо кількість нардепів зменшать до 300 осіб, тоді буде порушено право парламентарів звертатися до Конституційного суду.
Слово і Діло

Конституційний суд України визнав конституційним законопроект про зменшення складу Верховної ради, але з застереженнями. КСУ вказав на необхідність зміни ще низки статей Конституції, зокрема, де йдеться про чисельність депутатів, наприклад, їхнє право на конституційне подання.

Нагадаємо, що президент Володимир Зеленський вніс цей законопроект на розгляд до Верховної Ради у перший день роботи парламенту IX скликання. Законопроектом пропонується зменшити кількість нардепів до 300 осіб. Зараз до Ради має обиратись 450 парламентарів (за винятком округів, розташованих в Криму та на окупованих територіях Донбасу).

Член правління Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко в коментарі «Слово і Діло» зазначила, що у чинній редакції Конституції із 450 народних депутатів 10% можуть звертатися до КСУ щодо неконституційності законів. Це 45 депутатів. В разі, якщо кількість нардепів буде зменшено до 300, тоді ця цифра не коригується відповідним чином до права звернення до КСУ нардепами. Тому в цій частині слід було б внести зміни до законопроекту.

«Так само КСУ мав би відреагувати на перехідні положення цього законопроекту, які фактично закладають ризик відсутності парламенту в період після завершення наступних парламентських виборів. Законопроект передбачає, що народні депутати втрачають повноваження в день виборів, а новообрані народні депутати набудуть своїх повноважень у перший робочий день парламенту. А це такий проміжок часу, коли може пройти майже місяць», – зауважила Юлія Кириченко.

Юрист зазначила, що принаймні на ці два доволі критичних застереження КСУ парламент мав би відреагувати. Після того, як Рада врахує ці висновки, депутати мають знову передати законопроект до КСУ.

Нагадаємо, раніше ми писали, що КСУ розгляне конституційність права президента призначати очільника КМДА.

Також ми повідомляли, що Верховна рада відхилила проєкт постанови про забезпечення виконання рішень КСУ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: