КСУ розгляне конституційність права президента призначати очільника КМДА

Читать на русском
КСУ розгляне конституційність права президента призначати очільника КМДА. Розгляд почнеться о 10-й.

Велика палата Конституційного Суду України на пленарному засіданні у четвер, 12 грудня, почне розгляд справи за конституційним поданням 51 народного депутата щодо офіційного тлумачення низки положень Основного закону, зокрема, в контексті права президента України призначати і звільняти голову Київської міської державної адміністрації.

Розгляд почнеться о 10:00 у формі усного провадження, інформує пресслужба суду.

Поки що голова КМДА: як Кличко виконував обіцянки, обіймаючи дві посадиВіталій Кличко обіймає посади мера Києва та голови КМДА. Ми проаналізували, як він виконує обіцянки на двох посадах.

Зокрема, автори клопотання просять КСУ дати офіційне тлумачення зазначених положень Конституції України в контексті питань, чи може Київська міськрада утворювати відділи, управління та інші виконавчі органи не в структурі КМДА; чи може бути звільнений президентом з посади голови КМДА обраний Київський міський голова, якщо його повноваження не припинені; чи може президентом бути призначена на посаду голови КМДА особа, яка не обрана Київським міським головою за умови, якщо повноваження обраного мера Києва не припинені.

Нагадаємо, в жовтні КСУ відкрило конституційне провадження у справі за поданням 51 народного депутата України щодо тлумачення Конституції у питаннях здійснення державної влади в столиці.

Раніше Зеленський пояснив, чому досі не звільнив Кличка.

Також Верховна рада ухвалила в першому читанні новий закон про Київ з поділом посад мера і очільника КМДА. Зараз обидві посади обіймає Віталій Кличко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: