Рада ухвалила закон про «Пласт» із пропозиціями Зеленського

Читать на русском
Парламент ухвалив у другому читанні законопроект 0976 про підтримку Національної скаутської організації України Пласт з пропозиціями президента Володимира Зеленського.

Парламент у другому читанні ухвалив законопроект №0976 про підтримку Національної скаутської організації України «Пласт» з пропозиціями президента Володимира Зеленського.

«За» проголосували 316 народних депутатів.

«Під час доопрацювання документа було змінено його назву на більш об'єднувальну «Про визнання пластового руху та особливості державної підтримки пластового, скаутського руху», вилучені норми, які суперечать законам та порушують принцип рівності громадських організацій», - йдеться в повідомленні.

Доопрацьований закон стосується як пластових, так і скаутських громадських об'єднань. Питання визнання історичного вкладу «Пласту» відображене в преамбулі.

Зокрема, у статті 1 додано визначення скаутського руху, пластового і скаутського методів, пластової, скаутської освітньої (навчальної) програми, пластових, скаутських громадських об'єднань.

Також документ передбачає розробку органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування державних і місцевих програм для дітей та молоді з урахуванням пропозицій пластових, скаутських громадських об'єднань, а також можливість залучення пластових, скаутських громадських об'єднань (за їхньою згодою) до реалізації державних та місцевих програм.

Крім того, допрацьованим проєктом визначено, що органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування надають матеріальну, фінансову, інформаційну, консультаційну підтримку діяльності пластових, скаутських громадських об'єднань. При затвердженні державного і місцевих бюджетів можуть передбачатися витрати на підтримку програм, проєктів, спрямованих на досягнення пластової, скаутської освітньої (навчальної) програми.

Документ передбачає, що центральні органи виконавчої влади сприяють розвитку пластового, скаутського руху за межами України і створення та функціонування за межами України інфраструктури пластового, скаутського руху, в якому освіта і виховання здійснюються українською мовою або вивчається українська мова.

Нагадаємо, на початку вересня Володимир Зеленський ветував закон про держпідтримку «Пласту» через невідповідність низки його положень Конституції України. Зокрема, в пропозиціях президента зазначалося, що «Пласт» - не єдина національна скаутська організація в Україні.

Пізніше стало відомо, що організація «Пласт» схвалила пропозиції президента Зеленського до закону про держпідтримку організації і закликала Верховну раду схвалити поправки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: