Україна не блокуватиме ексгумацію польських поховань

Читать на русском
Новий голова Інституту нацпам'яті заявив, що влада не перешкоджатиме ексгумації, але вандалізм неприпустимий з будь-якого боку.

Україна більше не перешкоджатиме ексгумації польських поховань.

Про це заявив новий голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович в інтерв'ю телеканалу Прямий у понеділок, 16 грудня.

«За блокування ексгумації поховань - я вважаю, що таке більше не повториться, бо це питання гуманізму і загальнолюдської поваги. Ми не будемо зі свого боку перешкоджати, і думаю, що Польща також не перешкоджатиме таким процесам. Якщо такі факти ставатимуться, то тут треба залучати міжнародних посередників, але думаю, що таких фактів більше не буде», - сказав Дробович.

При цьому він підкреслив, що вандалізм неприпустимий з будь-якого боку.

«Акти вандалізму - це зазвичай провокації. І всім добре відомо, де сидять кінцеві бенефіціари цих провокацій. Тому ми хочемо у співпраці з правоохоронцями показувати цих осіб, щоб було зрозуміло, що це не хуліганство, а навмисні спроби поширити ворожнечу між народами», - пояснив Дробович.

Також він заявив про готовність Києва «піти на співпрацю у всьому, що лежить у площині історичних фактів, а не історичних оцінок».

«Я б хотів, щоб нарешті був випущений спільний українсько-польський підручник. Я думаю, ми його створимо, так чи інакше, за участю Інституту нацпам'яті Польщі або й без нього», - додав Дробович.

Нагадаємо, що в жовтні президент Польщі розповів про очікування від відносин з Україною. Анджей Дуда вважає згоду України на відновлення ексгумації важливим кроком нової влади.

Уже в листопаді польські історики почали роботи на кладовищі у Львові. Експерти хочуть досліджувати місце розташування могили, де можливо поховані польські солдати. Ексгумації поки не заплановано.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: