«Мінус 50% тарифу на тепло». Наскільки реальна пропозиція Зеленського?

Читать на русском
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів на тепло майже на 50%. При цьому нові цифри в платіжках, за словами президента, українці зможуть побачити в період опалювального сезону 2020-2021. «Знайшли цікаве рішення, яке дозволить наступної зими знизити тарифи на тепло майже наполовину. Це буде окрема програма, ми готуємо інформацію, які готуються етапи, які кошти будуть виділені», – заявив Зеленський. У коментарі «Слово і Діло» директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко пояснив, що певні передумови для зниження цін є, наприклад, порівняно з попереднім роком знизилися ціни на газ на європейському ринку, також більш низькі ціни на вугілля цьогоріч.

На думку енергетика, підстави для зниження тарифів є. Питання в тому, на скільки: на 50% або трохи менше. Для реалізації намірів потрібно врахувати, як споживається тепло, підкреслив експерт.

«Потрібно встановити нормальний облік, щоб люди платили за реально спожите тепло, а не за ті витрати, які є на шляху до домогосподарства. До того ж, тепло подають із більш низькою температурою енергоносія порівняно зі стандартами», – пояснив Омельченко.

На його думку, якщо будуть нормальні умови, врахований фактор зниження цін на природний газ на міжнародних ринках, а також враховані технічні витрати, налагоджений облік, то можна знизити ціни на 30%.

Володимир Омельченко наполіг, що для зниження цін повинна бути проведена комплексна робота на державному рівні, а на сьогодні це неможливо. Держінституції не дуже ефективні, зазначив експерт.

«Потрібно повністю перебудовувати систему управління ЖКГ, теплокомуненерго», – зауважив Омельченко.

За всю виборчу кампанію в Зеленського не було обіцянок про зниження тарифівВолодимир Зеленський не давав обіцянок знизити тарифи на комуналку. А отже, не міг і зріктися такої обіцянки. Натомість експерти вже стежать за виконанням решти обіцянок Зеленського.

За його словами, знизити тарифи можна, але повинна бути системна робота. Звичайно, можна знизити тарифи популістичним методом – наказавши НКРЄКП, але це нічим хорошим не закінчиться.

«Відбудеться просто банкрутство багатьох газо- і теплопостачальних компаній», – констатував Володимир Омельченко.

Більш скептично щодо планів ОПУ налаштований директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко, на думку якого потрібні регуляційні зміни, щоб відбулося зниження.

Він акцентував, що левова частка припадає на оплату за опалення й гарячу воду, а 90% становить вартість газу. Отже, відповідно до цього потрібно знизити вартість газу на половину, зазначив він.

«Як це можна зробити? На європейському ринку розробляти коньюнктуру неможливо. Чекати, що наш газ буде дешевший, також неможливо. Абсолютно провалена «Програма-2020», згідно з якою у нас вже повинно бути 220 мільярдів кубів власного газу. Надій, що вона буде виконана за рік, немає. Тим більше зараз йдуть розробки газових родовищ», – прокоментував Сергієнко.

Експерт висловив побоювання з приводу того, що українців готують до заключення якихось газових контрактів з Росією.

Олександр Сергієнко звернув увагу, що багато з обіцяного політиками забувається. Наприклад, забулася обіцянка Андрія Геруса збільшити на мільйон кількість одержувачів субсидій, так само забулася обіцянка знизити тарифи цьогоріч.

«Можливо, команда Зеленського розраховує, що за рік люди забудуть і цю обіцянку», – підсумував Олександр Сергієнко.

Як змінювалася ціна на газ в регіонах за останні пів року – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як за останній рік змінювалися тарифи на газ.

Відзначимо, під час виборчої кампанії у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: