Що може допомогти Україні змінити Мінські угоди?

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Президент України Володимир Зеленський виступив за внесення змін до Мінських домовленостей, зокрема в частині передачі кордону з Росією під контроль українського уряду. «Це буде дуже складно зробити, але ми повинні це зробити… Я впевнений, що деякі речі ми зможемо змінити і будемо змінювати, тому що передача кордону під наш контроль після виборів – це точно не наша позиція. Це остаточне рішення», – заявив він. У коментарі «Слово і Діло» військовий експерт Олег Жданов пояснив, що для України абсолютно реально домогтися зміни Мінських угод.

«Якщо не виходить вирішити задачу в один спосіб, потрібно шукати інший. Ми п'ять років впираємося в стіну небажання або нерозуміння того, що потрібно щось змінювати», – підкреслив експерт.

За словами Жданова, якщо в цьому контексті «Мінськ» не працює, значить потрібно змінювати контекст або виходити з угод і домовлятися з нуля. Він звернув увагу, що в Україну підтримує канцлер Німеччини, що є хорошим сигналом.

«Не може весь час тривати ситуація, коли дві непримиренні позиції ніяк не знайдуть точки дотику. Потрібно шукати компроміс. Тим більше Зеленський пропонує змінити лише один безпековий пункт: спочатку кордон, а потім вибори», – додав експерт.

На його думку, наразі в України сильні позиції та є можливість змінити цей пункт Мінських угод.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Олег Жданов пояснив, що в руках української сторони газовий транзитний контракт, в якому зацікавлені європейські партнери, зокрема Франція та Німеччина.

«Франція та Німеччина – основні споживачі російського газу. Потрібно поставити їх на свою сторону. Наприклад, ми підпишемо контракт навіть на лояльних умовах за ціною транзиту, оскільки від цього залежатиме кінцева ціна для них, якщо вони допоможуть змусити Росію піти на компроміс у питанні зміни Мінських домовленостей. Це може бути важілем тиску», – пояснив Олег Жданов.

Наступні п'ять років спиратися на те, що альтернативи Мінським угодами немає, абсурдно, це не догма, наполіг він.

«Якщо Мінські угоди не працюють, то їх потрібно змінювати. Альтернатива є і можливості теж», – резюмував Олег Жданов.

Нагадаємо, згідно з Мінськими угодами повернення контролю над кордоном з РФ можливе лише після проведення виборів на окупованих територіях Донбасу.

Як відомо, за підсумками Нормандського саміту канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Мінські угоди не є «скам'янілим документом», для реалізації їм необхідна «гнучкість».

Додамо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: