Вчителів зобов'яжуть проходити атестацію - Новосад

Читать на русском
На думку голови МОН, сертифікація cприятиvt професійному росту вчителів. Нещодавно 863 вчителя добровільно взяли участь e здачі тестів. Більшість з них зробили це успішно.

Через п'ять-шість років сертифікація вчителів має стати обов'язковою для всіх педагогічних працівників.

Про це заявила міністр освіти Анна Новосад, розповідаючи про реформу школи, пише сайт МОН.

На думку голови МОН, сертифікація cприятиме професійному зростанню вчителів. Нещодавно 863 вчителя добровільно взяли участь у здачі тестів. Більшість із них зробили це успішно.

Підвищення зарплат вчителям: що обіцяє нова влада і що вже провалили попередникиЗарплату вчителям вже не обіцяють на рівні 4 тисяч доларів. Тепер тільки не менше 4 прожиткових мінімумів.

«Ті 705 педагогів, які пройшли це професійне випробування, протягом трьох років отримуватимуть надбавку до зарплати у вигляді 20%. Зараз це пілотний інструмент. У цьому році була квота всього 1000 місць. Ми хочемо за наступні п'ять-шість років зробити так, щоб сертифікація стала обов'язковою», - розповіла голова освітнього відомства.

Новосад стверджує, що міністерство прагне, щоб вчителі сам хотіли розвиватися і зростати в професійному плані. Також у відомстві планують оптимізувати систему виплат зарплат для вчителів.

«Треба оптимізувати систему надбавок. І зробити так, щоб у вчителя був один великий оклад, а не малесенький оклад і три десятки надбавок, якими можна маніпулювати, тримаючи вчителів у невідомості щодо їхньої фінальної зарплати», - пояснила Новосад.

Відзначимо, що сертифікація вчителів складається з двох етапів: теоретичного і практичного. Теоретичний етап - тест: 100 запитань з однією правильною відповіддю. У практичному вимірі у вчителів перевіряють здатність ефективно навчати дітей, створювати безпечну і комфортну середу, сприяти особистісному розвитку дітей, а також налагоджувати зв'язок з батьками учнів. Той, хто успішно складає тест, отримує 20% надбавки до заробітної плати на три роки.

Раніше Кабмін вперше виділив гроші на обладнання шкільних їдалень.

Також нагадаємо, українських школярів навчатимуть медіаграмотності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: