Вибори в Україні: чи можна ухильників від податків позбавляти права голосу

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Колишній глава Держслужби України з питань праці Роман Чернега запропонував залишити право голосу на виборах тільки тим громадянам, які платять податки. З подібною ініціативою він виступав і раніше, будучи на посаді. За його словами, така система діє в деяких країнах світу. «Я думаю, було б непогано передбачити такі запобіжники, які б працювали системно і допомагали робити Україну кращою, економічно стабільною, багатою», – заявив Чернега. У коментарі «Слово і Діло» керівник проєктів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко звернула увагу, що така практика в світі є, але більшою мірою до неї вдаються на місцевих виборах.

«Сплата податків – обов'язок, який передбачений на рівні Конституції для виборців. Не можна категорично відкидати пропозицію, дискусія повинна бути, щоб виборці розуміли, що вони мають не тільки права, але й обов'язки», – наголосила юристка.

Однак, на її думку, на сьогодні це передчасна практика, яка не спрацює на користь захисту виборчих прав.

«На сьогодні застосовувати такий додатковий виборчий ценз не варто. Якщо подивитися зафіксовані принципи виборчого права на рівні Конституції зараз, то можна сказати, що пропозиція не відповідає КУ. Відповідно до закону в Україні надано право голосувати всім дієздатним громадянам, яким виповнилося 18 років. При цьому немає прив'язки до обов'язку сплачувати податки», – прокоментувала Юлія Кириченко.

Політолог Віталій Бала зауважив, що за різними оцінками в Україні близько 13 мільйонів пенсіонерів, стосовно яких ця пропозиція виглядає контраверсійною.

На думку експерта, також недоречно порівнювати Україну з іншими країнами, які впроваджували такі практики.

«Зазвичай йдеться про країни з розвинутою демократією та хорошим рівнем життя. Але порівняння України з такими країнами недоречне, питання безробіття там вирішують зовсім по-іншому», – зазначив він.

Які виборчі системи діють в Україні та інших країнахВ Україні весь час хочуть скоротити кількість депутатів, але 450 це ще не дуже багато. Дивимося, що в інших країнах.

Експерт не виключив, що можливо в такий спосіб намагаються стимулювати людей платити податки, оскільки тих, хто ухиляється, в Україні дійсно чимало.

«Колись окремі країни проходили різний майновий ценз, жінки були позбавлені права голосу. Однак зараз жодних аргументів з точки зору здорового глузду пропозиція не має. Не може політична доцільність стати причиною для зміни основних прав і свобод, які записані в КУ. Зараз Україна тільки на шляху до того рівня, який є у розвинених країнах. Коли ми прийдемо до такого ВВП, який є у них, тоді можна повернутися до цього питання», – резюмував Віталій Бала.

Що пропонують змінити у виборчій системі президент Зеленський і нардепи, читайте за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило подивитися, які особливості виборчої системи в інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: