Велика приватизація: що буде з держбанками та коли їх можна продати

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Влітку в Офісі президента заявили про плани розблокувати велику приватизацію, яка повинна початися з продажу державних банків. «Банки повинні бути продані в першу чергу. Я хочу, щоб 10 великих системних банків увійшли до України», – сказав Олексій Гончарук. Згідно з розпорядженням Кабміну уряд України вже погодив підписання угоди з наданням Міжнародною фінансовою корпорацією кредиту державному Укргазбанку з можливістю його подальшої часткової приватизації. У коментарі «Слово і Діло» економіст, глава експертної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук пояснив, що в Україні є банки, які перебувають у державній власності і здійснюють однакові операції, що здається абсурдним.

Але на думку економіста, для того, щоб продавати державні банки, владі потрібно було б розібратися зі стратегією розвитку банківського сектора, визначитися з тим, що повинні робити державні банки. Доречно було б розділити держбанки за певними сегментами діяльності, уточнив експерт.

Як зауважив Борис Кушнірук, в ситуації Укргазбанку є сенс продати фінансову установу, при тому чим швидше, тим краще.

Також експерт підкреслив, що держава повинна залишити собі контроль над ПриватБанком поки не завершаться судові баталії, а також контроль над Ощадбанком у найближчі 2-3 роки.

Дохід від приватизації держмайна: очікування та реальністьВід приватизації держмайна держава з 2015 року ще жодного разу не отримала до бюджету очікуваної суми.

«Є так звані банківські установи другого рівня. Україні потрібно створити банк розвитку такого рівня, який не видаватиме кредити підприємствам, але буде через банки працювати з бізнесом. Грубо кажучи, Україні потрібно мати аналог ЄБРР», – пояснив Борис Кушнірук.

На його думку, в ситуації з Укрексімбанком доцільно на його базі сформувати агентство з експорту. Він уточнив, що банк повинен припинити займатися іншими видами діяльності.

«Цю фінансову установу бажано з часом частково приватизувати, але можливе державно-приватне партнерство», – уточнив експерт.

З приводу того, хто стане новим власником, економіст зазначив, що це залежатиме від зацікавленості інвестора. Наприклад, Укргазбанк сам по собі невеликий, його можна продати одразу, якщо з'явиться охочий придбати 100% акцій, зауважив Кушнірук.

«У ситуації Ощадбанку спочатку потрібно йти шляхом залучення якоїсь міжнародної фінансової установи. Це може бути ЄБРР, Світовий банк, фінансові корпорації. Потрібно налагодити процес всередині банку для початку, а потім вже можна збільшувати частину, яку планують продати на ринку. У нинішньому вигляді він мало коштує», – прокоментував Борис Кушнірук.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський анонсував «велику» приватизацію в Україні.

Раніше «Слово і Діло» подивилося, який дохід держава планувала отримати від продажу майна та якою виявилася реальність.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: