Нормандський саміт: яким буде статус підсумкового документа та чи варто підписувати

Читать на русском
Михайло Дяденкополітолог
Володимир Воляполітичний експерт
Володимир Золотарьовполітолог

Віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба пояснив, що підсумковий документ нормандської зустрічі буде нести політичні домовленості, а не юридичні. У Кремлі зізналися, що підсумковий документ готують, але поки не вирішили, чи буде він декларативним чи зобов'язуючим. «Можна очікувати, що буде узгоджуватися якийсь текст. Що це буде за документ і чи буде він підписний, поки говорити передчасно. Поки якихось спільних рішень із цього приводу немає», – зазначив прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков. Політолог Михайло Дяденко в коментарі «Слово і Діло» припустив, що українська сторона зараз намагається знизити градус напруги, який виник навколо того, що і на яких умовах можуть підписати в Парижі.

Михайло Дяденко звернув увагу, що останнім часом помітно обурення серед політичних опонентів президента, з чим може бути пов'язана заява Кулеби.

«Не виключено, що так намагаються заспокоїти громадськість, мовляв, за підсумками не обов'язково буде укладений юридичний документ, що зобов'язує», – додав політолог.

Однак, на його думку, якщо президент налаштований на вирішення конфлікту на Донбасі, то безумовно якийсь документ підпишуть.

«Навіть якщо він не матиме юридичної сили, документ буде містити політичні зобов'язання, які візьме на себе Зеленський. Є припущення, що він буде виконувати підписаний договір», – зауважив Дяденко.

На його погляд, якщо буде досягнута якась домовленість, доцільно, щоб усі сторони зустрічі підписали документ.

«Немає жодної проблеми в тому, що Зеленський підпише якийсь меморандум або документ. Питання в тому, чи буде договір виконувати РФ, чи готовий реально Путін піти на врегулювання конфлікту, а не робити вигляд, що «іхтамнєт», – прокоментував Михайло Дяденко.

Політолог Володимир Воля акцентував, що жоден саміт та міжнародна зустріч не мають юридичної зобов'язувальної сили. Отже, документи, що з'явилися за їх підсумками, теж не мають юридичної зобов'язувальної сили, уточнив він.

Експерт наполіг, що будь-який документ стає юридичним зобов'язувальним, якщо проходить ратифікацію в парламенті.

«Комюніке – це просто повідомлення про те, як пройшов захід, констатація позицій і домовленостей», – вказав Воля.

Політолог Володимир Золотарьов зауважив, що українському лідерові не варто вплутуватися в підписання якогось документа.

Політолог аргументував, що західні партнери України в Нормандському форматі наполягатимуть на завершенні конфлікту на будь-яких умовах, навіть на шкоду українським інтересам.

«Тому доречно підтримувати діалог на дипломатичному рівні, мовляв, перемога вже в тому, що зустріч відбулася», – підкреслив експерт.

«Україні в жодному разі не можна підписувати ніяких документів, оскільки всі три сторони – Франція, Німеччина і РФ – зацікавлені у варіантах, які обмежують права України», – констатував Золотарьов.

Нормандський формат: як проходили переговори в 2014-2018 рокахНормандська четвірка 9 грудня проведе переговори. Востаннє в такому форматі збиралися у 2016 році.

При цьому є відчуття, що команда України хаотична, а чіткої позиції і продуманих кроків в політиці немає, поділився експерт.

За його словами, головна загроза для України полягає в некомпетентності української команди, через що в Нормандському форматі радники можуть підсунути абсолютно невигідний документ для України.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський повідомив, що має намір домагатися на нормандської зустрічі відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, а також повернення полонених.

Відзначимо, президент України пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Також «Слово і Діло» писало, як проходили Нормандські переговори в 2014-2018 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: