Кредити для заробітчан під 5%: міф чи реальність?

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

Президент України Володимир Зеленський заявив, що український бізнес зможе отримати доступні кредити за пільговими ставками від 5% до 9%. Сума таких кредитів становитиме 1,5 млн гривень, термін кредитування – п'ять років. Ставки будуть відрізнятися залежно від статусу позичальника: 5% – для чинного або нового бізнесу, який створить мінімум два робочих місця; 7% – для нового або чинного бізнесу з виручкою до 25 млн гривень, який не створює нові робочі місця; 9% – для чинного бізнесу з виручкою від 25 до 50 млн гривень, який хоче розширитися. В уряді кажуть, що програма запрацює з 1 лютого 2020 року. Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський у коментарі «Слово і Діло» зазначив, що навіть зараз є різні програми кредитування для малого та середнього бізнесу, зокрема агровиробників.

Заступник виконавчого директора Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський зауважив, що цілком реально реалізувати таку програму. За його словами, у низьких кредитних ставках немає нічого фантастичного, бо Україна – не перша, хто впроваджує подібні практики.

Економіст пояснив, що для цього є два джерела фінансування: бюджет і міжнародні організації. Наприклад, для аграріїв у бюджеті передбачена компенсація процентних ставок.

Також, за словами Яблоновського, міжнародні фінансові організації часто готові брати участь, якщо йдеться про важливі бізнес-групи.

Економіст зазначив, що мігранти дуже важливі з точки зору бізнесу. Досвід інших країн показує, що досить часто мігрантам пропонують кредитні пільги, інші стимулювальні продукти для відкриття бізнесу, зазначив він.

З яких країн надсилають грошові перекази в УкраїнуУ 2018 році зі всіх країн світу збільшився обсяг приватних грошових переказів для українців. Тільки з РФ потік грошей скоротився.

«Більшість українських трудових мігрантів їде на пів року і все одно повертаються в Україну. Вони отримують європейський досвід, дивляться, як ведуть бізнес там, а потім можуть запровадити його в Україні. Наприклад, попрацювавши у польського фермера, українець вже розуміє, що він може і хоче зробити в Україні. Логічно було б в цьому допомагати. До того ж, часто у заробітчан є стартовий капітал, який зараз як правило вкладають у нерухомість. Це добре, але не дуже сприяє економічному розвитку. Краще, щоб кошти йшли у бізнес», – прокоментував Дмитро Яблоновський.

На його думку, ця ініціатива дуже доцільна. Якщо частина заробітчан, коли повернеться додому, замислиться над тим, щоб відкрити свій бізнес, то вже добре.

Економіст звернув увагу, що в деяких європейських країнах процентні ставки нижче, ніж пропонують зараз в уряді. Однак є частина мігрантів, для яких важливо зробити щось на батьківщині, зазначив Яблоновський.

«Багато з тих, хто залишає тут сім'ю та родичів, залюбки працювали би в Україні замість того, щоб їздити за кордон. Для них важливо, що їм запропонують тут. Не тільки розмір процентної ставки відіграватиме роль. Якщо порівнювати з нинішніми ставками, то понад 20% – різниця колосальна», – поділився міркуваннями експерт.

Водночас він висловив застереження з приводу того, як буде впроваджена програма на практиці.

«В Україні часто хороші ідеї на практиці спотворюються. Будемо сподіватися, що не в цій ситуації», – резюмував Дмитро Яблоновський.

Детальніше про трудових мігрантів – в матеріалі «Трудові мігранти – не проблема, а найбільший актив України».

З яких країн надсилають грошові перекази до України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: