До України прибула Венеціанська комісія. Що буде з мовним законом?

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

За підсумками візиту Венеціанської комісії до України, яка буде перевіряти мовний закон, можуть переглянути окремі положення документа. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політичний аналітик Дмитро Купира.

«Цілком ймовірно, що можуть переглянути мовний закон. По-перше, парламент уповноважений вносити зміни в чинне законодавство», – зазначив аналітик.

За словами експерта, якщо закон переглянуть, це буде вигідно прихильникам «русского мира», які перебувають в парламенті.

По-друге, те, як ухвалювало мовний закон попереднє скликання, викликає низку питань.

«Безумовно, добре, що закон ухвалили. Це додало плюсів для національної безпеки країни. Але спосіб, у який депутати ухвалили документ – політично неефективний», – підкреслив аналітик.

Мовний закон: що зміниться для українцівУкраїнську мову повинні будуть знати всі громадяни країни, зокрема депутати й чиновники. Але на приватне життя норми закону не поширюватимуться.

Він звернув увагу, що імплементація цього закону повинна бути за іншої влади. Однак у нової влади немає єдиного бажання реалізовувати цей закон в такому варіанті, в якому документ ухвалила попередня влада, пояснив експерт.

«Була би інша ситуація, якби попередня більшість ухвалила мовний закон на початку своєї роботи і змогла його безпосередньо впровадити. Тоді українці б зрозуміли, як працює на практиці мовний закон, який його механізм. Тоді це б стало загальновизнаною практикою. Виходить, що зараз потрібно виписувати механізм реалізації закону, а у нової влади немає однозначної політичної волі виконувати норми закону. У підсумку маємо такі наслідки», – прокоментував Дмитро Купира.

Підсумовуючи, експерт вказав, що зараз ситуація з мовним законом – яскравий приклад того, як політики могли спрацювати краще, але втратили шанс.

Відомо, що висновок комісії за підсумками візиту буде ухвалено в грудні.

Нагадаємо, 25 квітня Верховна рада України ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної. Таке рішення підтримали 278 депутатів. Як пройшло голосування – за посиланням.

Раніше аналітики розбиралися, які зміни чекають українців у зв'язку з мовним законом.

Також «Слово і Діло» розбиралася, що українські політики обіцяють з мовного питання.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: