Доповідь про імпічмент Трампа: чи зможуть усунути президента США

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Ілія Кусаексперт-міжнародник
Володимир Золотарьовполітолог

3 грудня комітет з питань розвідки Палати представників розглянув і схвалив 300-сторінкову доповідь за результатами розслідування в рамках імпічменту президента США Дональда Трампа. Ухвалення документа завершує етап встановлення фактів в розслідуванні справ щодо імпічменту глави Білого дому і передає доповідь на розгляд комітету з питань правосуддя. Трамп назвав доповідь щодо імпічменту «посміховиськом» і заявив, що ситуація згуртувала республіканців. «Слово і Діло» поцікавилося в експертів перспективами імпічменту.

Політолог-міжнародник Володимир Воля пояснив, що якщо комітет затвердить, а після цього Палата представників також погодить висунуті пункти звинувачення, то далі розгляд буде в Сенаті.

Воля підкреслив, що якщо дві третини зі 100 сенаторів визнають Трампа винним, то тоді він буде відсторонений від посади. «Тобто в Сенаті, крім демократів і двох їхніх союзників безпартійних, повинні підтримати імпічмент щонайменше 20 республіканців», – уточнив він. На думку політолога, інтрига нинішньої кампанії саме в цьому.

Експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Ілія Куса критично оцінив перспективу імпічменту. Експерт зазначив, що республіканці не підуть на такий самогубний крок – не голосуватимуть у Сенаті.

Крім того, за словами експерта, злочини, в яких звинувачують Трампа, не мають доказової бази.

«Причина для імпічменту президента сама по собі досить розмито прописана в Конституції США. Це дає широке поле для інтерпретацій, а значить для політичної боротьби», – вказав Куса.

Політолог Володимир Золотарьов прокоментував, що демократи хочуть знайти будь-яку зачіпку і готові звинуватити Трампа в чому завгодно, але реальних підстав для імпічменту немає.

«Демократи втрачають підтримку, від них поступово відходять представники меншин, оскільки посилилася проблема безробіття. Рейтинги Трампа зараз теж знижуються, але це не означає, що американці будуть проти нього голосувати», – акцентував Золотарьов.

На його думку, справу проти Трампа «шито білими нитками». «Політична криза в США, яка виникла на тлі скандалу, нічим не закінчиться. Більшості голосів у Сенаті за імпічмент не знайдуть», – констатував Золотарьов.

До того ж, ця ситуація дозволяє Трампу тримати своїх виборців у тонусі до виборів, додав політолог.

Детальніше про ситуацію в США читайте в авторському матеріалі «6 питань про (не)реальний імпічмент реальному Трампу»

Раніше «Слово і Діло» подивилося, що в соціальних мережах думають про скандал і можливий імпічмент Трампу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: