Майже половині переселенців не платять пенсії – Денісова

Читать на русском
Понад 400 тисяч пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), не отримують пенсії.

Понад 400 тисяч пенсіонерів, які мають статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), не отримують пенсії.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова.

«Залишається невирішеною проблема з виплатою пенсій громадянам, які є ВПО. Пенсії отримують лише 624 тис. пенсіонерів, а доля понад 400 тис. — невідома. Ба більше, до цього часу не затверджено Кабінетом Міністрів України порядок виплат пенсій цим громадянам України за період, на який вони були зупинені через те, що пенсіонери не встигли прийти на підконтрольну уряду України територію за коштами протягом 60 днів», — написала Денісова.

Вона вкотре звернулась до керівництва Пенсійного Фонду України з вимогою надати інформацію з яких причин понад 400 тисяч громадян України не можуть реалізувати своє право на пенсійне забезпечення.

«Звертаюсь до Міністерства соціальної політики з вимогою в найкоротші строки внести на розгляд уряду проєкт порядку щодо погашення заборгованості пенсійних виплат ВПО, яка виникла внаслідок їх припинення через проходження дискримінаційної процедури ідентифікації наших громадян, що може тривати до 6 місяців», — написала омбудсмен.

Вона також попросила уряд України підтримати зазначений нормативно-правовий акт та, врешті-решт, відновити порушене конституційне право наших громадян на соціальний захист держави.

Раніше повідомлялося, що український уряд заборгував пенсії на суму понад 8 млн гривень пенсіонерам-переселенцям.

У жовтні Кабмін виділив 300 млн гривень на доступне житло для 950 сімей, з яких 700 сімей внутрішньо переміщених осіб і близько 200 сімей учасників АТО/ООС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: