Стало відомо, скільки переселенців планують повернутися на Донбас

Читать на русском
Майже кожен п’ятий з внутрішньо переміщених осіб планують після завершення конфлікту повернутися на своє попереднє місце проживання.
Ілюстративне фото.

Майже кожен п’ятий з внутрішньо переміщених осіб планують після завершення конфлікту повернутися на своє попереднє місце проживання.

Згідно з даними звіту Національної моніторингової системи за соціально-економічними характеристиками внутрішньо переміщених осіб (ВПО), їхніх домогосподарств, а також про виклики, з якими вони стикаються - 22% внутрішньо переміщених осіб планують після завершення конфлікту повернутися, 21% допускає таку можливість у майбутньому, а 36% - не мають наміру повертатися.

Програма Кабміну: що нового (і не дуже) обіцяють для ветеранів та переселенцівПільгове кредитування для купівлі житла для біженців, електронну систему Е-ветеран та створення Центру психічного здоров’я ветеранів обіцяє новий уряд.

Крім того, 1% опитаних стверджують, що мають намір повернутися найближчим часом, 19% - не змогли визначитися з відповіддю, 1% - не відповіли на запитання. Як виявилося, намір не повертатися виявили ті, хто проживає далі від непідконтрольних Україні територій.

А серед причин, з яких переселенці відвідують непідконтрольні території після переміщення, назвали: відвідування та утримання житла (74%), відвідування друзів або родини (52%), перевезення майна (21%), особливі події, як-от весілля та похорон (10%), дослідження можливості повернення (4%), операції з майном - продаж, оренда (3%), інше (1%), не відповіли на запитання 1%.

Найбільш суттєвими проблемами відвідування непідконтрольних територій, на думку переселенців, є: черги на лінії розмежування, великі фінансові витрати та недоступність транспортного сполучення.

Динаміка міграції в Україні: де зареєстровано найбільше переселенцівПротягом місяця кількість переселенців з окупованих територій збільшилася на 9 тисяч 125 осіб. Загалом в Україні зареєстровано 1 млн 398 тис. 917 ВПО.

Моніторинг здійснювала Міжнародна організація міграції у співпраці з центром «Соціальні індикатори» у квітні-червні 2019 року в усіх областях України, підконтрольних українському уряду. Зокрема, 4073 внутрішньо переміщені особи було опитано за допомогою телефонного інтерв'ю, 2401 - методом особистого інтерв'ю. Крім того, в травні 2019 року методом особистого інтерв'ю було опитано 1255 осіб, які перетинають лінію розмежування. Національна моніторингова система (НМС) проводиться Агентством ООН з питань міграції (МОМ) в партнерстві з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України і Міністерством соціальної політики для регулярного збирання, обробки та поширення інформації про ситуацію у сфері переміщення.

Нагадаємо, згідно з даними державної інформаційної бази даних в Україні зареєстровано понад 1,4 млн переселенців.

Також пропонуємо подивитись, що за новою програмою уряду має виконати Міністерство у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: