Новий Виборчий кодекс: що змінять відкриті списки

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт
Тарас Загороднійполіттехнолог

Верховна рада України цього тижня повинна розглянути оновлений Виборчий кодекс. Якщо уряд ухвалить законопроект, то вже восени 2020 року місцеві вибори пройдуть за новими правилами. Політичний аналітик Валентин Краснопьоров у коментарі «Слово і Діло» підкреслив, що всі дослідження громадських організацій і практика показують, що на місцевих виборах потрібна мажоритарна або змішана система.

Аналітик нагадав, що останні вибори в Україні були нібито пропорційні, але на мажоритарній основі. На його думку, на місцевих виборах найкращою є мажоритарна система, оскільки проблеми, які розв'язують на місцях, відрізняються від тих, які вирішуються на національному рівні.

«Соціальні, комунальні, культурні та багато інших питань мають чітку прив'язку до конкретної території», – зазначив Краснопьоров.

Політолог пояснив, що суть відкритих списків у тому, що є можливість ранжувати депутатів не закрито, є можливість впливати громадянам. Однак вже не буде 250 округів. «Ми втрачаємо репрезентативність депутата на окрузі в меншому масштабі», – підкреслив він.

На його думку, в «Слузі народу» жертвують мажоритарною системою заради пропорційної у своїх інтересах. До того ж, в документі є неприпустима норма, а саме: СБУ може вплинути на комісію, щоб відкликати депутата в разі підозри в сепаратизмі й т.п.

«Як таке можливо без суду? Це антиконституційна та антиправова норма», – констатував Краснопьоров.

Аналітик зауважив, що в СН зараз жертвують мажоритарною системою на місцях заради збереження рейтингів. При цьому експерт зазначив, що законопроект має й позитивні зрушення, зокрема зниження прохідного відсотка з 5-ти до 3-х.

Які виборчі системи діють в Україні та інших країнахВ Україні весь час хочуть скоротити кількість депутатів, але 450 це ще не дуже багато. Дивимося, що в інших країнах.

«Це можливість для місцевих партій. Якась місцева громада може організуватися й бути представленою декількома депутатами. Чому би ні? Однак на національному рівні такий низький поріг недоречний, тільки на місцевому рівні», – прокоментував Валентин Краснопьоров.

Політтехнолог Тарас Загородній не виключив, що в Україні система виборів за відкритими списками може бути зведена до маразму.

Експерт звернув увагу на польську систему, згідно з якою якщо кандидат посідає перше місце в списку, це автоматично допомагає йому отримати додаткові голоси.

«Зважаючи на наш досвід у використанні «технічних кандидатів», складно уявити, скільки двійників будуть висуватися для того, щоб розмити першого, якщо обиратися будуть за алфавітом», – підкреслив Загородній.

На його думку, у нас так звані відкриті списки ніяк не вирішать проблем, які вони нібито повинні вирішити. По суті, впроваджується 100%-на мажоритарка із заїздом по тих же «бабусях».

«Коли грантоїди, а це плід їх хворої уяви, кажуть, що тепер невигідно буде скуповувати округи, не вірте. Просто тепер кампанія буде проходити переважно в тих місцях, де найдешевше її провести, – в обласних центрах. І депутати будуть всі звідти», – пояснив політолог у Facebook.

Що пропонують змінити у виборчій системі президент Зеленський і нардепи, читайте за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило подивитися, які особливості виборчої системи в інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: