Зниження тарифів: чи зможуть виконати наказ Зеленського

Читать на русском
Святослав Павлюкспеціаліст з енергозбереження "РПР"

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ціни на опалення для населення повинні бути знижені вже в грудні. «Люди повинні отримати платіжку за грудень і там має вже бути знижка», – сказав Зеленський на нараді щодо газу. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук анонсував законопроект щодо цін на комуналку, який можуть подати як невідкладний. Мовляв, за законом уряд не має права знижувати ціну на опалення до травня 2020 року (тобто в опалювальний сезон). Знизити тариф можна в разі змін у законодавстві. У коментарі «Слово і Діло» виконавчий директор Асоціації «Енергоефективні міста України» Святослав Павлюк скептично оцінив такі перспективи.

Святослав Павлюк пояснив, що існує постанова НКРЕКП, яка формує порядок встановлення тарифу. З минулого року право встановлювати тарифи на місцевому рівні передано НКРЕКП.

Він уточнив, що з 254 теплокомуненерго НКРЕКП встановлює тариф тільки для найбільших облгазів, яких близько 23-25.

Експерт нагадав, що цьогоріч Кабмін Гройсмана ухвалив постанову, яка обмежувала розмір тарифу. Це спровокувало ситуацію, коли міста мають об'єктивно вищий тариф, ніж у них зафіксований, уточнив він.

«Згідно з постановою верхня межа тарифу на теплопостачання становить 1400 гривень. Однак у багатьох містах тариф вище через стан мереж, котельні системи і низку інших чинників. Якщо ми встановлюємо тариф у розмірі 1400 грн або будь-який інший, як хоче президент, – це означає, що міста з власного бюджету дотуватимуть різницю. Розрахунки йдуть на мільярди», – пояснив Святослав Павлюк.

Як змінювалася ціна на газ у регіонах протягом останніх пів рокуЦіна на газ ще більш актуальна з початком опалювального сезону в Україні. Слово і Діло проаналізувало, як вона змінювалася в регіонах за останні пів року.

«Розмови про те, щоб обмежити тариф, і він впаде – це спроба видати бажане за дійсне. Міста будуть просто змушені платити різницю», – констатував він.

Святослав Павлюк розповів, що на цьому етапі ведеться аналіз тарифів на тепло і водопостачання в більшості міст. За його словами, більшість – дотовані, міста доплачують комунальним підприємствам за те, щоб вони не працювали в мінус.

«Буде ухвалений закон чи ні, процесів на місцевому рівні це фізично не змінить. Якщо мережі зношені, діряві, то нічого з цим не поробиш. Потрібно міняти мережі, котельні системи, утеплювати будинки. Щорічні розмови про зниження тарифів – просто спосіб відкласти на потім системні рішення», – прокоментував Святослав Павлюк.

На його думку, влада намагається створити ілюзію того, що після ухвалення якогось документа впадуть тарифи.

«Це за межами здорового глузду», – обурився експерт.

«Коли Гончарук анонсує ухвалення якогось закону, не називаючи, хто його буде розробляти, непогано уточнювати, якими будуть наслідки для бюджету», – наголосив Павлюк.

Він пояснив, що газ, який продається населенню, – це в тому числі рента та податки, тобто наповнення держбюджету.

«Ми не можемо цього змінити. Є закон «Про ринок газу», який визначає, що Україна переходить до вільного ціноутворення з 1 січня 2020 року. З впровадженням закону «Про ринок газу» у нас дуже обмежені можливості якось впливати на ціни», – резюмував Святослав Павлюк.

Як змінювалася ціна на газ в регіонах за останні пів року – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» проаналізувало, як за останній рік змінювалися тарифи на газ.

Відзначимо, під час виборчої кампанії у Зеленського не було обіцянок про зниження тарифів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: