Навіщо в Держдумі РФ лякають Україну «виходом зі складу низки областей»?

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Спікер Держдуми Росії В'ячеслав Володін заявив, що через «націоналізм і утиски малих народів» зі складу України може вийти низка областей. «Націоналізм та утиск малих народів може привести до виходу зі складу України низки областей. Це потрібно розуміти владі України і не допускати порушення прав і свобод, які проживають на території країни етнічних груп», – сказав Володін. У коментарі «Слово і Діло» виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов звернув увагу, що ця заява з'явилася напередодні нормандської зустрічі в Парижі та може бути частиною її підготовки.

«Це фактично один з ультиматумів, який висувають Україні. Мовляв, якщо не приймаєте наші умови, ми влаштуємо ще одну «російську весну», – припустив Леонов.

Олександр Леонов акцентував, що Україні не варто закривати очі на подібні висловлювання, оскільки пролунала заява від політика, який обіймає високу посаду.

«Завжди були політики, які транслювали думки з Кремля, але вони не мали такої ваги, як в разі з Володіним. Україні потрібно посилювати свою інформаційну політику в східних областях, вести контрпропаганду», – поділився думками політолог.

Володимир ЗеленськийПрезидент України
Зеленський обіцяє зробити все, щоб закінчити війнуСказано 19 квітня 2019 р.Статус обіцянки: У процесі

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» також звернув увагу що практично паралельно із заявою В'ячеслава Володіна в ОРДО повідомили, що встановили свій так званий «державний кордон», який збігається з кордоном всієї Донецькій області.

Експерт припустив, що це ланки одного ланцюга – ультиматум висувають і з боку Кремля, і з боку ОРДЛО.

«Отже, Кремль позначає свої апетити, кордони і відповідно загрози для України», – констатував політолог.

На його думку, реакція української сторони на зроблені заяви дуже млява. Щонайменше варто було б заявити про те, що це шкодить підготовці нормандської зустрічі, а щонайбільше – поставити питання про те, що Україна буде вирішувати, чи варто їхати в таких умовах на переговори, зазначив експерт.

На думку Леонова, слабка реакція України говорить про слабкі позиції української сторони в рамках Нормандського формату.

Політолог припустив, що якраз зараз в України є реальна можливість переглянути або призупинити свою участь в переговорах, оскільки пролунали територіальні претензії з боку РФ.

«Це гра на слабо. Путін йде до тих меж, до яких дозволяють», – прокоментував Олександр Леонов.

Нагадаємо, зустріч у Нормандському форматі в Парижі запланована на 9 грудня.

Відзначимо, президент України Володимир Зеленський на зустрічі «нормандської четвірки» має намір порушити питання проведення місцевих виборів і перспективи досягнення справжнього припинення вогню на Донбасі, з чіткими термінами і зобов'язаннями сторін.

Додамо, Зеленський пообіцяв зробити все, щоб закінчити війну.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: