ВАКС зобов'язав НАБУ повернути Гримчаку телефон

Читать на русском
Антикорупційний суд не задовольнив клопотання Національного бюро про арешт мобільного телефона колишнього заступника міністра.
Юрій Гримчакфото: Право на владу

Суд не заарештував мобільний телефон колишнього заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрія Гримчака і зобов'язав НАБУ його повернути власнику.

Таке рішення 26 листопада ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, 14 серпня під час затримання Гримчака і його особистого обшуку правоохоронці вилучили iPhone X. Після передачі справи до НАБУ детектив визнав цей телефон речовим доказом і тому просив суд накласти на нього арешт. Проте, вивчивши клопотання, суддя відмовив. Він вказав, що останній день подачі клопотання про арешт цього телефону було 16 серпня.

За версією слідства, Гримчак пообіцяв за гроші вирішити два питання представнику приватної компанії. Так, він під час розмови із вказаним представником дізнався, що той намагається вирішите одне питання в суді, а саме стягнення боргу з іншої фірми. Ексзаступник міністра нібито пообіцяв за 100 тисяч доларів вирішити це питання, звернувшись до ексзаступника генерального прокурора, щоб той повпливав на голову Касаційного цивільного суду, а той вплинув вже на суддів цього суду. За даними «Слово і Діло», йдеться про Анжелу Стрижевську.

У подальшому сума неправомірної вигоди була зменшена до 80 тисяч доларів. Після одержання першої частини неправомірної вигоди в сумі 50 тисяч доларів заступник міністра та його «помічник» розподілили кошти між собою. Другу частину у сумі 30 тисяч доларів їм було передано 14 серпня.

Також, за даними НАБУ, Гримчак дізнався від цього ж представника фірми й про іншу його проблему, а саме тривалої процедури погодження дозвільних документів на здійснення будівельних робіт на земельних ділянках у Києві, які відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» належать до пам'яток культурної спадщини.

Дізнавшись про це, він нібито запропонував свої «послуги» із забезпечення погодження проектної документації за грошову винагороду у розмірі 1 млн дол. Як запевняли учасники корупційної схеми, вказана сума начебто мала бути розподілена між керівниками та службовими особами виконавчих органів влади, серед яких: Міністерство культури України, Міністерство юстиції України, Український державний інститут культурної спадщини, Київська міська державна адміністрація та інші.

Нагадаємо, суд продовжив арешт Гримчака і його пособника.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: