«Слуга народу» та скандали: чому партія на порозі кризи

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Нещодавно нардеп Ганна Скороход анонсувала вихід 11 народних депутатів зі «Слуги народу». У свою чергу, глава фракції Давид Арахамія відповів, що не знає про такі наміри народних обранців. Проте, депутати СН дедалі частіше потрапяють у різні історії, а часом навіть починають потроху саботувати важливі для президента рішення. Політолог Андрій Дуда в коментарі «Слово і Діло» висловив думку про те, що партія на порозі кризи.

За словами політолога, наразі можна спостерігати кілька тенденцій. Від початку було зрозуміло, що СН не можна ідентифікувати як партію, а ймовірніше, як набір випадкових людей, зазначив він.

«Немає жодної муніципальної ініціативи: зборів, громадських слухань, – нічого подібного немає. Партії як такої не існує. Це своєрідна формація, подібна партії, яка була проведена до парламенту», – прокоментував Дуда.

Політолог підкреслив, що сукупність випадкових людей у фракції, без попередньої обробки кандидатур, завжди призводить до того, що за деякий час спливають різні факти про тих, кого взяли в команду: хтось сидів за зґвалтування, хтось брав участь в координації «тітушок».

Андрій Дуда також звернув увагу, що у фракції зібралися люди з різними ідеологічними поглядами, іноді кардинально протилежними.

Не лише фотографи: професії депутатів нового скликання РадиБільшість майбутніх народних депутатів мають вищу освіту. Серед професій є журналісти, піарники, фотографи, музиканти та юристи.

«Вочевидь, що є патрональна відмінність. Ті, хто просувають список, мають сильний вплив. Група, яка пройшла за квотою Коломойського, сильніша, більш організаційні депутати і, звісно, вони ведуть свою лобістську діяльність, через що виникають конфлікти», – зазначив Дуда.

Політолог зауважив, що всередині СН є група, яка вірна Зеленському та намагається забезпечувати голосування в парламенті. Однак це також призводить до того, що такі, як Юзик, потрапляють у скандальні ситуації.

На думку політолога, незважаючи на те, що Зеленський провів велику групу монобольшості, президент її не контролює. Підтвердженням цьому є факт того, що досі не змогли просунути ефективних механізмів протидії неперсональному голосуванню.

«Слуга народу» не має жодної партійної політики, жодної партійної дисципліни», – резюмував політолог Андрій Дуда.

Більш докладно про те, чи загрожує «Слузі народу» розкол, читайте в авторському матеріалі за посиланням.

Подивитися, хто за професією і освітою обрані народні депутати, можна тут.

Відзначимо, «Слово і Діло» склало портрет типового «слуги народу».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: