«Медовий місяць» закінчився: чому рейтинг Зеленського знизився

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Рейтинг підтримки президента Володимира Зеленського знизився на понад 20%, стверджують соціологи Київського міжнародного інституту соціології (КМІС). До Зеленського позитивно ставляться 52%. У вересні, згідно з опитуванням КМІС, ця цифра дорівнювала 73%. Тобто за два місяці рейтинг просів на 21 відсотковий пункт. Політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко в коментарі «Слово і Діло» пояснив, що падіння рейтингів цілком очікувано.

«Є рейтингова ситуація «медового місяця» – перший стартовий період правління президента, під час якого зазвичай найвищі показники. Справа в тому, що суспільство в цей проміжок часу перебуває у стані ейфорії, є завищені очікування. Це як у молодят: спочатку –романтика, а далі настають будні. Так само зараз. Це перехід з романтичного стану в більш буденний», – прокоментував Фесенко.

Політолог зауважив, що критичні настрої посилюються. Але так було з попередніми президентами.

Володимир Фесенко звернув увагу, що у Зеленського ситуація трохи краще порівняно з його попередниками, оскільки у нього збереглися вищі рейтинги, ніж, наприклад, за аналогічний період у п'ятого президента.

Рейтинги довіри до президентів УкраїниУ Володимира Зеленського та українців досі медовий місяць, його рівень довіри хоч і знизився, але не набагато. Дивимося, як було в інших президентів.

Крім того, експерт підкреслив, що падіння рейтингів Кабміну та парламенту відбувається більш стрімко, ніж у президента.

На думку Фесенка, ситуація з президентськими показниками двозначна. За даними Фонду «Демократичні ініціативи», велика частина суспільства підтримує миротворчі ініціативи Зеленського, а також політичні дії.

Експерт зауважив, що більш критично населення сприймає соціально-економічні рішення Зеленського: земельну реформу, приватизацію великих підприємств.

«Також є дисонанс навколо тарифної проблеми. Зі зрозумілих причин населення хоче зниження тарифів. Уряд у зв'язку з домовленостями з МВФ не може собі це дозволити. Більше того, з початком опалювально-зимового періоду зростає ціна на газ, а значить і на тарифи. Це б'є по кишенях українців. Більшою мірою це впливає на рейтинги уряду, парламенту, але є втрати й для Зеленського», – пояснив Володимир Фесенко.

На думку експерта, головні ризики для Зеленського в 2020 році пов'язані з соціально-економічними проблемами.

Як показує досвід усіх попередніх президентів, на другому році президентства тенденція падіння рейтингів може зберегтися, зазначив політолог.

«На другому році падіння рейтингів було істотним у Порошенка та Яценюка. Тоді це було пов'язано з непопулярними рішеннями влади: підвищенням тарифів та девальвацією. У Зеленського, вірогідно, будуть проблеми з ухваленням земельної реформи», – уточнив Фесенко.

Резюмуючи, політолог припустив, що якщо Зеленському вдасться утримати соціально-економічну стабільність та досягти прогресу в мирному процесі, то є шанс зберегти хоча б відносно високий рівень підтримки.

Відзначимо, опитування КМІС проводилося з 22 до 25 листопада методом телефонного інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Під час опитування проведено 1 500 інтерв'ю, похибка не перевищує 3%.

Раніше аналітики порталу підрахували, що за 6 місяців президентства Володимир Зеленський виконав 24 обіцянки і провалив – 18.

Чи вдавалося хоча б одному президенту України зберегти свій рейтинг до кінця каденції – дивіться на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: