Електронний перепис населення: що вигадали та чи буде результат

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

В Україні замість традиційного проведуть електронний перепис населення вже 2019 року. Це допоможе заощадити щонайменше 2 мільярди гривень. Міністр Кабміну Дмитро Дубілет в Telegram-каналі навіть запропонував певний алгоритм. По-перше, збір анонімної інформації в мобільних операторів про кількість користувачів та їх розташування. По-друге, збір даних із реєстрів про дітей (РАЦСи) і пенсіонерів (Пенсійний Фонд). Також пропонується провести «калібрувальні» соціологічні опитування і вставити дані в математичну модель. У коментарі «Слово і Діло» політолог Андрій Дуда наголосив, що паперовий перепис потрібно змінювати, а ініціативи Дубілета часто змістовні та доцільні, але цього разу пропозиція суперечна.

Андрій Дуда акцентував, що перепис населення повинен зафіксувати, скільки людей проживає в країні на момент перепису. Це будуть громадяни і негромадяни України. Перепис зафіксує всіх відсутніх в Україні, хоча вони зареєстровані в країні, зазначив політолог.

На його думку, це своєрідний фотознімок того, що відбувається на цю мить. Вважається, що це досить об'єктивна картина для констатації факту про реальну кількість українців, додав експерт.

Водночас політолог підкреслив, що перехід в електронну форму має ризики.

В яких країнах неможливо купити SIM-карту без документів та реєстраціїУ більшості країн світу SIM-карти продаються за паспортом і повинні бути зареєстровані. Такі заходи пояснюють боротьбою з тероризмом і злочинністю.

«Передусім йдеться про інформацію мобільних операторів щодо кількості користувачів, їх розміщення. При цьому за різних причин у багатьох українців є кілька телефонів та пакетів. Крім того, хоча це рідкість, але не можна виключати людей, які не користуються мобільним телефоном», – прокоментував Андрій Дуда.

Експерт висловив побоювання з приводу того, що інформація мобільних операторів буде неточною, з похибками.

Також варто врахувати, що у великої кількості людей, які наразі перебувать за кордоном, є український пакет, уточнив Дуда.

Експерт констатував, що дані з реєстрів про дітей і пенсіонерів, дійсно, можуть бути корисними, але це аж ніяк не можна назвати переписом. Тим більше кількість дітей легко визначити і без перепису.

«Коли фіксують, скільки людей проживає в Україні, беруть до уваги реєстри. Але чимало пенсіонерів, які є в реєстрі, мешкають за кордоном. Наприклад, велика кількість україців, які за кордоном доглядають за дітьми, якраз пенсійного віку», – пояснив Дуда.

На його думку, ініціатива Дубілета мало схожа на електронний перепис. Було би краще, якби кожен українець надіслав повідомлення до якигось єдиного центру, де опрацювали би інформацію, запропонував експерт.

«Навіть зараз, коли фіксують приблизну кількість людей, які проживають в Україні, враховують реєстри та рух через кордон», – додав Андрій Дуда.

Насамкінець політолог наголосив, що пропозиція Дубілета нагадує звичайну обробку інформації.

Раніше повідомлялося, останній та перший за часи незалежності перепис проводився ще в 2001 році.

Нагадаємо, у коментарі «Слово і Діло» Яніка Мерило розповіла, коли можливо провести електронні вибори в Україні

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: