Махінації з землею: що стоїть за підозрою Садовому

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Вищий антикорупційний суд 27 листопада обрав міському голові Львова Андрію Садовому запобіжний захід у вигляді призначення застави в розмірі 1 мільйон 56 тисяч 550 гривень. Справа стосується продажу містом у 2015 році землі на відкритому конкурсі інвестиційної компанії CTP за 54 мільйони гривень. На думку прокурорів, ринкова ціна цієї ділянки становить 140 мільйонів гривень, тобто мер Львова занизив вартість. Політолог Кость Бондаренко в коментарі «Слово і Діло» не виключив, що влада готує ґрунт для призначення у Львові нового мера.

Кость Бондаренко зазначив, що ситуацію, що склалася, не можна назвати залученням інвестицій. За його словами, в Україні досі немає земельного кадастру, а ринок землі не діє. «Тобто неможливо визначати вартість ділянки», – уточнив експерт.

На його думку, справа Садового надумана та має політичний контекст.

Підозра Садовому така ж заплутана, як і справа щодо індустріального паркуТемна справа про землю під індустріальний парк, що не належала львівській громаді, але все одно була продана за заниженою ціною голландцям.

Політолог підкреслив, що до того, як зайнятися мером Львова, були спроби притягнути до відповідальності Вілкула в Дніпрі, Добкіна в Харкові.

«Усі ці справи не матимуть жодних наслідків. Хіба що створять інформаційний галас», – зауважив Бондаренко.

Політолог наголосив, що Садовий, крім того, що залишається мером Львова, також є політичною фігурою.

«У цій ситуації влада має кілька мотивів. По-перше, потрібно замінити мера Львова. По-друге, є намір змінити мерів відразу в декількох ключових містах: Одесі, Харкові, Дніпрі. По-третє, Львів – єдиний регіон, який на виборах чинив опір і голосував проти Зеленського. Не виключений елемент помсти», – прокоментував Кость Бондаренко.

У коментарі «Слово і Діло» адвокат «Столичної колегії адвокатів» Геннадій Дубов зазначив, що кримінальне провадження про будівництво індустріального парку, за яким САП оголосила підозру меру Львова Андрію Садовому та чиновникам міськради, досить заплутане і згодом його кваліфікація може змінюватися.

Як повідомлялося, в рішенні Апеляційного адмінсуду від 27 березня 2019 року підкреслено, що ця земля була і залишається власністю громади Львова. Садовий пояснив, що мерія мала право здавати цю землю в оренду і продавати.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: