САП забрала в НАБУ справи Альперіна й передала їх до ДБР

Читать на русском
Антикорупційні прокурори вважають, що справи про контрабанду на митниці мають розслідувати слідчі новоствореного правоохоронного органу.
Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП)фото: «Слово і Діло»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура забрала кримінальні провадження щодо можливої контрабанди компаній з орбіти одеського бізнесмена Вадима Альперіна на митницях у Києві у Національного антикорупційного бюро і передала до Державного бюро розслідувань.

Про це журналісту «Слова і Діла» розповіло джерело в правоохоронних органах.

«У справах, які розслідувало НАБУ щодо корупції з боку посадовців контролюючих та судових органів в інтересах компаній, підконтрольних Альперіну, САП минулого тижня змінила підслідність, визначивши її за ДБР», – повідомив співрозмовник.

За його словами, в одному кримінальному провадженні рішення про зміну підслідності ухвалив керівник САП Назар Холодницький, а в інших двох – його заступник Володимир Кривенко.

Водночас, у самій САП поки що не прокоментували вказану інформацію на запит журналіста «Слова і Діла».

Нагадаємо, детективи НАБУ розслідували можливі зловживання на столичних митницях. За даними слідства, в 2016-2017 роках службові особи Київської міської митниці ДФС, Київської митниці ДФС, Одеського окружного адмінсуду, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, використовували своє службове становище всупереч інтересам служби для сприяння злочинній діяльності з заниження митної вартості імпортованих в Україну товарів низкою юридичних осіб, імовірно пов'язаних з Альперіним.

Детективи встановили, що формально митники відмовляли в прийнятті декларацій із істотно заниженою вартістю товарів і ухвалювали рішення про її коригування, не здійснюючи при цьому передбачених Митним кодексом України дій для належного контролю митної вартості товарів. Вказане стало підставою для звернення фірм до Одеського окружного адмінсуду з позовом про скасування цього коригування вартості товарів і повернення їм грошей, внесених на рахунки митників (понад 450 мільйонів гривень). У Бюро також з'ясували, що вказані позови фірмами подавалися не по одному, а одразу десятками для того, щоб потрапити на необхідного суддю. Детектив додав, що суддями цього суду Михайлом Кравченком, Нінель Потоцькою, Олександром Гусевим і Костянтином Єфіменком були задоволені всі позови фірм, пов'язаних з Альперіним.

Раніше Генеральна прокуратура спільно з НАБУ затримали Альперіна за підозрою в пропозиції хабара детективу за закриття справи про контрабанду на митниці та зняття арешту з коштів фірм одеського бізнесмена. Вказана справа вже була скерована до суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: