САП передала до ДБР лише одну «справу Альперіна» – НАБУ

Читать на русском
Антикорупційна прокуратура змінила підслідність в одному з кримінальних проваджень щодо контрабанди на українських митницях.
Національне антикорупційне бюро (НАБУ)

Спеціалізована антикорупційна прокуратура забрала у Національного антикорупційного бюро лише одне кримінальне провадження, де фігурують компанії з орбіти одеського бізнесмена Вадима Альперіна щодо контрабанди на митницях, і передала його до Державного бюро розслідувань.

Про це йдеться у відповіді НАБУ на запит журналіста «Слово і Діло».

«Станом на 18 липня досудове розслідування у кримінальному провадженні №52017000000000682 здійснюють детективи НАБУ... 22 травня прийнято постанову про визначення підслідності у кримінальному провадженні №52018000000000679, якою визначено підслідність за слідчими Центрального апарату Державного бюро розслідувань», – йдеться у листі.

За даними журналіста «Слова і Діла» з власних джерел у правоохоронних органах, вказана постанова про зміну підслідності була винесена САП. Водночас, детективи намагаються її оскаржити.

Нагадаємо, «Слово і Діло» повідомляло, що САП забрала у НАБУ дві «справи Альперіна» і передала їх до Держбюро розслідувань.

Як відомо, детективи НАБУ розслідували можливі зловживання на столичних митницях. За даними слідства, в 2016-2017 роках службові особи Київської міської митниці ДФС, Київської митниці ДФС, Одеського окружного адмінсуду, зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, використовували своє службове становище всупереч інтересам служби для сприяння злочинній діяльності з заниження митної вартості імпортованих в Україну товарів низкою юридичних осіб, імовірно пов'язаних з Альперіним.

Детективи встановили, що формально митники відмовляли в прийнятті декларацій із істотно заниженою вартістю товарів і ухвалювали рішення про її коригування, не здійснюючи при цьому передбачених Митним кодексом України дій для належного контролю митної вартості товарів. Вказане стало підставою для звернення фірм до Одеського окружного адмінсуду з позовом про скасування цього коригування вартості товарів і повернення їм грошей, внесених на рахунки митників (понад 450 мільйонів гривень). У Бюро також з'ясували, що вказані позови фірмами подавалися не по одному, а одразу десятками для того, щоб потрапити на необхідного суддю. Детектив додав, що суддями цього суду Михайлом Кравченком, Нінель Потоцькою, Олександром Гусевим і Костянтином Єфіменком були задоволені всі позови фірм, пов'язаних з Альперіним.

Раніше Генеральна прокуратура спільно з НАБУ затримали Альперіна за підозрою в пропозиції хабара детективу за закриття справи про контрабанду на митниці та зняття арешту з коштів фірм одеського бізнесмена. Вказана справа вже була скерована до суду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: