Амбіційний план: чи може Україна завершити співпрацю з МВФ до 2023 року

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Міністр фінансів Оксана Маркарова заявила, що нинішня програма співпраці з Міжнародним валютним фондом може стати останньою. Україна може закінчити працювати з МВФ до 2023 року. У коментарі «Слово і Діло» директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський назвав плани Мінфіну передчасними.

За його словами, будь-яка влада, яка бере в борг, повинна розуміти, що таке співробітництво не повинно тривати вічно. МВФ – інституція останньої допомоги, додав він.

«Коли країна починає відчувати серйозні труднощі за своїм платіжним балансом, тоді звертаються по допомогу до МВФ, щоб виправити перекоси, які існують в економіці», – зазначив Несходовський.

МВФ та Україна: історія співпраці з 1994 рокуСпівпраця з Міжнародним валютним фондом почалася практично на зорі незалежності України й включає шість етапів.

Економіст звернув увагу, що співпраця з Фондом для розвинених країн – не самоціль, не пріоритет. У більшості випадків у них стабільна економічна ситуація, нацвалюта, експортно-імпортний баланс, що дозволяє розвиватися самостійно.

Директор Інституту соціально-економічної трансформації констатував, що Україна звернулася по допомогу до МВФ з двох причин.

«По-перше, фінансові труднощі, які за останні п'ять років обґрунтовані початком військової агресії з боку РФ, торговельною війною, зміною кон'юнктури, що призвело до девальвації. По-друге, співпраця з Фондом – це необхідна основа для реформ, які проводяться в країні», – пояснив Ілля Несходовський.

Експерт вказав, що Україна насамперед має вирішити ці завдання, якщо в планах завершити співпрацю з МВФ. Потрібно закінчити реформи, які забезпечать макроекономічну стабільність, а зовнішньоекономічний баланс повинен бути мінімально залежний від зовнішньоекономічної кон'юнктури на окрему продукцію, потрібно розширювати свій асортимент, перерахував необхідні кроки економіст.

На його погляд, сумнівно, що до 2023 року Україна зможе досягти такого рівня.

«Тому план Міністерства фінансів завершити до 2023 року співпрацю з МВФ амбітний, але передчасний», – резюмував Ілля Несходовський.

Нагадаємо, 14 листопада місія Міжнародного валютного фонду розпочала роботу в Києві. 15 листопада Гончарук та Маркарова обговорили з представниками МВФ умови нової трирічної програми розширеного фінансування. Історія співпраці України і МВФ – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: