Мінфін дав прогноз щодо економіки без МВФ

Читать на русском
Завершення співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) у 2023 році означатиме, що економіка України здатна самостійно обслуговувати державний борг.

Завершення співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) у 2023 році означатиме, що економіка України здатна самостійно обслуговувати державний борг.

Про це заявила директор департаменту боргової політики Міністерства фінансів Поліна Ярова.

Як нагадала Ярова, запозичення від МВФ зараз не надходять безпосередньо до держбюджету.

«А те, що приходить від Міжнародного валютного фонду, йде на підтримку золотовалютних резервів. Тобто це НБУ... Відсутність необхідності в підтримці МВФ означатиме, що наша економіка досить сильна. Тобто вона буде досить сильна для того, щоб обслуговувати свої борги і свої потреби самостійно», - сказала вона.

Представник Мінфіну нагадала, що політика міністерства спрямована ​​на зменшення ризиків державного боргу.

«Одним з найбільших ризиків є валютний ризик. Тобто, розвиваючи внутрішній ринок у національній валюті, ми зменшуємо валютну частку боргу. Значить не треба більше збільшувати зовнішні запозичення», - додала вона.

Ярова заявила, що державний борг і державні запозичення - це інструменти, які використовуються усіма країнами у світі.

«Наявність державного боргу - це не є проблемою. Проблема - це безпечний рівень. Відповідно, вартість обслуговування, яку ми зараз намагаємося зменшити. Це одна з прерогатив політики Мінфіну», - сказала вона.

Зазначимо, міністр фінансів України Оксана Маркарова заявила, що Україна повинна закінчити співпрацю з Міжнародним валютним фондом у 2023 році після закінчення трирічної програми.

Ще в Міністерстві фінансів прогнозують, що на момент завершення співпраці України з Міжнародним валютним фондом у 2023 році державний борг України складе 41-42% до ВВП.

Раніше Гончарук повідомив, що результати роботи за новою угодою з МВФ з'являться найближчими днями, в роботі є величезний прогрес.

Як відомо, посли G7 схвалили нову угоду України з МВФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: